Nikola Selaković i Sergej Lavrov Foto:FoNet/MSP

Srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković zatvorio je oba oka pred jasnim porukama Evrope i doneo odluku da prihvati poziv Rusije i poseti Moskvu. Iako je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pre samo nekoliko dana sprečen da dođe u posetu Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić najavio vrlo teške razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji je sutra u Beogradu, a američki Stejt department još jednom poručio da se usredsredimo na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji i uskladimo svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa ostatkom Evrope.

Na ovaj način, ocenjuju sagovornici lista “Nova”, Srbija “prkosi orkanskim vetrovima” koji oko nas duvaju, bezrazložno se junači i poručuje da se vrlo verovatno neće prikloniti sankcijama protiv Rusije, čak ni po cenu sopstvenog ulaska u Evropsku uniju.

Kao da nam nije dosta tek završene drame oko dolaska ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd, mi ulazimo u sledeću.

Podsećanja radi, Lavrov je trebalo da boravi u Beogradu 6. i 7. juna, uprkos tome što je pod sankcijama Evropske unije i od samog starta nije bilo jasno kako će uopšte doći do Srbije. Da ne govorimo o tome što bi ta poseta došla u vrlo nezgodnom trenutku, kada Evropa uvodi šesti paket sankcija Moskvi, čemu Srbija uporno odoleva, a ceo državni vrh na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem tvrdi da smo pod ogromnim pritiscima.

Selaković o tome “šta vidimo”

Umesto nas odlučile su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija i zabranile prelet ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu preko njihove teritorije i tako sprečile njegov dolazak u Beograd. U prvom trenutku činilo se da su komšijske zemlje odigrale poen za Srbiju i svojom odlukom sprečile novi diplomatski skandal, međutim, svojevoljno smo ušli u novi.

Nakon što je Lavrov onemogućen da dođe u Beograd, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prihvatio je poziv Moskve. Datum posete još nije tačno utvrđen, a Selaković je juče na televiziji Pink elaborirao ovu temu.

Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Videćete da više niko u inostranoj javnosti neće govoriti o tome šta se desilo kada je reč o zabrani preleta, a moći ćete da vidite i da je dozvoljeno da Lavrov ode u članicu NATO i kandidata za prijem u EU, tako da je verovatno neka druga vrsta problema prisutna kada je u Srbiji reč“, ocenio je Selaković i dodao da će termin posete Moskvi biti „dogovoren naknadno“.

Junačimo se, a nemamo čime

Diplomata i bivši ambasador Srbije Belorusiji Srećko Đukić za list Nova kaže da mu se čini da prihvatanjem ovog poziva, prihvatamo i politiku Moskve u odnosu na Balkan i Srbiju.

Snezana Djurisic
Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Sergej Lavrov je jasno rekao da je Srbija u ovom regionu njihovo glavno sidro. Poseta Selakovića Moskvi bi to trebalo samo da potvrdi. Lavrov nije došao u Beograd, ali srpski šef diplomatije ide u Moskvu i tako će se krug zatvoriti. To je praktično prkošenje svim ovim orkanskim vetrovima koji duvaju oko Srbije, što nam apsolutno nije potrebno. Mi nemamo čime da se junačimo, jer smo samo jedno ostvro okruženo Evropskom unijom i NATO. Ne možemo ni na koji način da se poredimo s Turskom, koja je regionalna velesila, jedna od najjačih članica NATO i u pogledu vojske i naoružanja i jedna od 20 vodećh ekonomija sveta. Moje mišljenje je da treba da tražimo svoje skromno mesto u ovim teškim vremenima, a ne da se na ovaj način dokazujemo i pred Zapadom i pred Moskvom”, kaže Đukić.

Zbog svega čemu trenutno svedočimo, uveren je da Srbija neće uvesti sankcije Moskvi.

“Iz svog mitomanskog odnosa prema Moskvi i vere da može da spase Kosovo i Srbiju. Rusofilija je ovde toliko snažna da je postala politički faktor u odlučivanju. To je sve reprodukovala radikalsko-naprednjačka vlast, koja je i razvila tu rusofiliju do te mere da je sad pretnja za samu vlast u Srbiji”, navodi Đukić.

Poseta bez značaja, sa mogućim teškim posledicama

Viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović kaže da u ovom trenutku nije jasno koje dobrobiti po Srbiju može da donese ova poseta, ali da posledice mogu biti itekako štetne.

Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

“Šalje se poruka da Beograd još ne može sebi da priušti da prekine sve veze sa Moskvom. Ova poseta će svakako biti primećena na Zapadu, ali ne verujem da će to bii uz ovakve fanfare kao što je bilo u vezi posete Lavrova Begradu. Ne vidim šta značajno po Srbiju može da proizađe iz posete našeg šefa diplomatije Rusiji u ovom trenutku, a ne znamo kakve posledice mogu biti. Ukoliko Evropska unija preti Vučiću članstvom u EU, to ga neće mnogo pogoditi, jer zna da od tog članstva nema ništa. Ako mu, međutim, priprete povlačenjem iz evropskih fondova, to je već sasvim druga priča”, zaključuje Vuksanović.

BONUS VIDEO: Preradović – Nema nikakve sumje da ćemo uvesti sankcije Rusiji, traži se modus da to ne uradi Vučić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare