Aleksandar Vučić i Aleksandar Bocan Harčenko Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da je srpski predsednik Aleksandar Vučić besan zbog toga što je sprečena poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji.

„Vučić je besan i to blago rečeno. On je ogorčen i doživeo je to kao poniženje njega kao predsednika Srbije, njegove zemlje i naroda“, rekao je ambasador u emisiji „Solovjov lajv“, inače jednoj od najgledanijih TV emisija u Rusiji.

„Oni svojim postupcima unose raskol i svađu. Prirodno, to je izazov za Srbiju“, ocenio je Bocan-Harčenko.

Naime, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov trebalo je da bude u dvodnevnoj poseti Beogradu 6. i 7. juna, međutim poseta je otkazana jer su mu Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija zabranile prelet preko njihove teritorije. Lavrov je, inače, pod sankcijama Evropske unije, kao i cela ruska civilna i vojna flota, zbog rata u Ukrajini.

Nakon što su pomenute države odbile da daju dozvolu za prelet aviona, stigle su i pretnje iz Moskve.

“Rusija bi mogla da opozove ambasadore Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske zbog situacije sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom”, izjavio je ruski diplomata Sergej Ordžonikidze.

Zatim je direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin na Tviteru pomenuo najubojitiju rusku raketu i izazvao sumnju u mogućnost eskalacije rata.

„To je ono za šta je dobar „Sarmat“? Neće da traži saglasnost za letenje od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku istoriju, Kao i ostali, Šveđani“, napisao je Rogozin, koji neretko preti upotrebom nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO: Istraživanja: Podrška EU pada, Rusiji raste

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare