Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Igor Simić, poslanik Srpske liste, rekao je na sednici Skupštine Kosovo da će parlamentarci iz redova njegove stranke glasati za rušenje vlade Aljbina Kurtija. Međutim, tome se protive neki poslanici DSK-a, stranke koja je inicirala glasanje o nepoverenju kosovskoj vladi.

Kako prenosi Kossev, Igor Simić je u kratkom obraćanju na sednici kosovskog parlamenta rekao da vlada Aljbina Kurtija nije ispoštovala interese srpske zajednice, odnosno da nije ukinula takse na robu iz Srbije.

„Mi ćemo glasati za zahtev DSK-a o izglasavanju nepoverenja Vladi“, naveo je Simić.

Na sednici Skupštine Kosova, na čijem dnevnom redu je rasprava o nepoverenju vladi Aljbina Kurtija, prvi se obratio šef poslaničke grupe DSK-a Arben Gaši. On je nabrojao propuste Vlade, te pozvao poslanike da glasaju za predlog ove stranke o nepoverenju.

On je optužio je Kurtija da je prekršio koalicioni sporazum sa DSK-a kada je smenio ministra iz redova DSK Veljiua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova bez konsultacije sa tom strankom, kao i da je za dva meseca, koliko postoji vlada, ugrozio odnose Kosova sa SAD.

„U ovoj situaciji pozivam poslanike da sruše vladu glasanjem o nepoverenju. Potrebna nam je nova vlada koja bi odgovorila na trenutne izazove“, rekao je Gaši,a preneo je Kossev.

Sa druge strane, protiv izglasavanja nepoverenja Vladi je najmanje dvoje poslanika DSK-a Haki Avdilji i Vjosa Osmani, koja je i predsednica kosovske skupštine.

Avdilji je poručio da je pokretanje predloga za izglasavanje nepoverenja bio “brzoplet“ potez i da bi glasanje o zahtevu trebalo da se odloži.

„Pre rušenja vlade, pre lične sudbine bilo kojeg političara, moramo odlučiti o sudbini dva miliona građana… Danas moramo da odlučimo o sudbini naših građana koji su nezaposleni i žive bez plate u svojim domovima. Predlog mora da se odgodi dok se ne ispune demokratski uslovi. Stoga glasajmo danas protiv predloga i preuzmimo ličnu i političku odgovornost“, poručio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram