Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Aktuelni premijer Aljbin Kurti uveren je da smena jednog ministra DSK nije razlog za izglasavanje nepoverenja njegovoj vladi, a nisu ni takse, već je to, tvrdi, krčenje puta za dogovor o razmeni teritorija za koji je, kako kaže, uveren da već postoji.

„Uveren sam više nego ikad da postoji spreman dogovor“, rekao je Kurti obraćajući se u parlamentu, prenela je prištinska Koha.

Tvrdi da mu je kosovski predsednik Hašim Tači zapravo to i potvrdio tokom poslednjeg sureta.

„Razgovarli smo dva sata, a znate šta mi je rekao: „Premijer ukida takse I odlazi u Belu kuću da se reši Srbije… “ Dakle, nije ideja da se vlada obori zbog taksi , već da se vlada obra da otvori put sporazumu.Zbog ovakvih ponuda ne smatram se sardnikom u tom poslu”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da se vlada ne ruši zbog smene jednog ministra, osim, kako je rekao, ako to nije bio plan.

„Nije me briga za ovu vladu i još manje za sebe. Žao mi je ljudi. Jer ovaj zahtev ima za cilj da građani ostanu bez vlade za koju su glsali I to u najvažnijoj nedelji borbe protiv korona virusa, kada je vlada predstavila način upravljanja pandemijom”, rekao je Kurti.

Rekao je i da je Tači pokušao da uvođenjem vanrednog stanaja sruši vladu, a sve zarad sporazuma o razmeni teritorija, preneo je prištinski Ljajmi.