Foto: Screenshot Insajder Video

Funkcioneri Srpske liste Dalibor Jevtić i Ivan Milojević izabrani su za ministre u novoj kosovskoj vladi, iako Srpska lista nije formalno glasala za njen izbor u parlamentu, već je bila uzdržana. Pretpostavlja se, međutim, da su poslanici te stranke podržali izbor Jevtića i Milojevića na ministarske funkcije.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose navodi za portal nova.rs da je SL podržala Kurtijevu vladu samim tim što je prihvatila ponudu da njena dva člana budu izabrana za ministre, jer bi bez njih izglasavanje nove kosovske vlade bilo neustavno. 

Poznato je da novi kosovski premijer Aljbin Kurti u svom kabinetu nije želeo ministre iz redova Srpske liste, što je i sam izjavio nakon izbora na kojima je njegov pokret Samoopredeljenje dobio najviše glasova. Međutim, Ustav Kosova predviđa da u kosovskoj vladi mora sedeti najmanje jedan ministar iz redova srpske zajednice i to onaj koji dobije podršku predstavnika Srba u parlamentu.

Budući da je Srpska lista osvojila svih 10 manadata u Skupštini Kosova, predviđenih za predstavnike srpske zajednice, bez učešća ministara iz redova te partije ili nekoga koga ona podržava, izbor nove vlade bio bi neustavan.

Kurti je neposredno nakon izbora govorio da će u njegovoj vladi biti predstavnici Srba, ali da to neće biti članovi Srpske liste, jer „to nije politička partija, već država“. Kasnije je međutim izjavio da će ispuniti ustavnu obavezu i da će SL dobiti ministarstvo, ali da neće biti deo vladajuće koalicije.

Nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem, održanog nekoliko dana uoči izglasavanja nove vlade u parlamentu, predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da neće biti prepreka njenom formiranju, dok je premijerka Ana Brnabić dan pre glasanja izjavila da SL neće podržati Kurtijevu vladu.

Strogo gledajući, predstavnici Srba u kosovskom parlamentu nisu podržali, ali nisu glasali ni „protiv“, već su bili uzdržani. Takođe, njihovi glasovi bili su neophodni za izbor Dalibora Jevtića na mesto ministra za zajednice i povratak i Ivana Milojevića za ministra za regionalni razvoj. 

Janjić: Srpska lista dala Kurtijevoj vladi dvostruki legitimitet

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, navodi za portal „Nova“ da je Srpska lista Kurtijevoj vladi dala dvostruki legitimitet.

„Prilikom glasanja bili su suzdržani, a samim ulaskom u novu kosovsku vladu omogućili su njeno formiranje „, ističe Janjić.

On navodi da će Jevtić i Milojević biti deo Vlade u punom kapacitetu, kao i da su dobili važna ministarstva.

„U Ministarstvu regionalnog razvoja ima mnogo novca, a važno je i Ministarstvo za zajednice i povratak. Bez sumnje, Jevtić i Milojević moraće da svoj posao rade u koordinaciji sa premijerom“, dodaje Janjić.

Osmani: SL glasala za mene, bio je to znak dobre volje

Iako formalno nije deo vladajuće koalicije i nije glasala za izbor vlade Aljbina Kurtija, bar ne u celosti, Srpska lista glasala je za izbor Vjose Osmani iz Demokratskog saveza Kosova na mesto predsednice kosovskog parlamenta. Iako su taj potez SL neki protumačili kao dogovoren, Osmani je te navode demantovala. 

„Nismo imali dogovor sa Srpskom listom o glasanju za mene kao predsednika parlamenta. Sa njima smo razgovarali o tome da li imaju volju za to. Jer akt odabira institucija nije u vezi sa vladajućom koalicijom. Kao što sam napomenula na sednici, ja ću biti predsednik Skupštine svima, bez obzira na političke ili etničke razlike, a oni su rekli da to žele da učine kao znak dobre volje, nije bilo dogovora“, rekla je Osmani.