Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ RADE PRELIĆ, Filip Krainčanić/Nova.rs

Sociolog, glavni istraživač Demostata, Srećko Mihailović veruje da je vrlo moguće da će opozicija dobiti izbore u Beogradu, dok će, prema njegovoj proceni, vlast na nivou republike ostati u rukama Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.

Mihailović za Demostat navodi da je odsustvo velikog ukrupnjavanja opozicije dovelo u pitanje ravnotežu koja bi se izvesno uspostavila na izborima između vladajućih stranaka i partija u opoziciji.

Navodi da je javno mnjenje obeleženo nezadovoljstvom zbog lošeg životnog standarda i inflacije, ali da to nije dovoljno da bi glasali protiv vlasti, već je potreban dodatni rad opozicije kako bi se to nezadovoljstvo kanalisalo.

Mihailović kaže da je stepen nepoverenja u srpskom društvu veoma visok i da je strah od iznetog mišljenja jedno od dominantnih raspoloženja građana, prenosi N1. 

PROČITAJTE JOŠ...

U takvom društvu su, smatra on, istraživanja u Srbiji nepouzdana za ozbiljnije procene političkog stanja stvari i rejtiga, ali se mogu prihvatiti kao indicije stvarnog stanja stvari. Ističe i da su telefonska ispitivanja javnog mnjenja nepouzdan izvor podataka, ali da su jeftinija i brža.

“U Beogradu je vrlo moguće da opozicija dobije izbore. Već uoči izbora može se tvrditi da će doći do promene vlasti”, rekao je Mihailović u emisiji Pola sata Demostata.

On iznosi određenu rezervu prema spekulacijama da će neke stranke sa desne strane prići vladajućim strankama i tako obezbediti sigurnu većinu.

“Nekako su ovi izbori drugačiji i moguća su iznenađenja, barem u odnosu na aktuelno preovlađujuće mišljenje, ima još vremena do konačnog, ne treba stvarati razdor unutar opozicije pre nego što dođe do dana D”, rekao je Mihailović.

On ističe i da razume da zbog ideologije nije došlo do objedinjavanja desničarskih stranaka sa strankama u centru i levo od cetnra, ali ističe da je time izgubljena opšta ravnoteža između vladajućih i opozicionih partija.

Foto: Medija centar Beograd

To ukazuje da će na parlametnarnim izborima verovatno pobediti stranke koje su i sada na vlasti, dok će ostatak glasova biti podeljen između stranaka centra i levice i stranaka desno od centra, objašnjava Mihailović.

“Da je došlo do ujedinjenja opozicije, bilo bi pola – pola”, naveo je on.

Upitan kako će na rezultate izbora uticati ukrupnjavanje proevropske opozicije, krpljenje vladajućih stranaka i rasturanje desne opozicije, Mihailović navodi da deluje da će proevropska koalicija biti dugotrajna i da obećava uspešnu političku koaliciju, bar do izbora i na izborima.

Za njega je, kako kaže, bilo neočekivano to što se stranke desno od centra nisu ujedinile, iako su to pojedini istraživači, i iz Demostata, predviđali.

“To se nije desilo, ali to ima i ozbiljniju konsekvencu”, navodi on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar