Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poslanik Evropskog parlamenta, Klemen Grošelj, rekao je za Nova.rs da je otvaranje ruske državne televizije "Raša tudej" u Srbiji još jedan pokazatelj da šef srpske države, Aleksandar Vučić, udaljava našu državu od EU.

Ruska državna televizija „Raša tudej“ otvoriće svoje predstavništvo u Srbiji, objavio je portal Nova.rs. Reč je o TV stanici kojoj je EU zabranila emitovanje zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji” na Ukrajinu.

Pročitajte još...

Upravo je to razlog zbog čega ova vest nije naišla na pozitivnu reakciju predstavnika Evropskog parlamenta, Klemena Grošelja.

„To je za mene užasna vest. To pokaže da Vučić sve više prestaje da bude proevropski političar i postaje suprotno od toga. Nažalost, to je realnost koju imamo u Srbiji“, navodi on.

On ističe da su, tokom poslednje rasprave u Evropskom parlamentu, pojedini poslanici predlagali da se u izveštaju o Srbiji predloži i blokada pristupnih pregovora i finansijske podrške.

„Posle ovakvih stvari koje čujem, to će se verovatno na jesen pojačati. Ako se situacija u Ukrajini dodatno zaoštri, izvesno će doći i do zvaničnog poziva od EP da zamrzavanje pregovora i finansijskih sredstava iz EU za Srbiju. Srbija je suverena država, ali ona je odlučila da se pridruži zajednici koja se zove EU i zato je teško da razumemo da ona ide suprotno u odnosu na tu zajednicu i ima drugačije spoljnopolitičke prioritete“, naglašava Grošelj i dodaje da je veoma teško opravdati poziciju Srbije.

„Ako vi imate ‘Raša tudej’, zvanične kontakte sa Rusima, to su političke poruke koje pokazuju da se Srbija udaljava od evropske perspektive i budućnosti i da se kreće putem Turske – odnosno statusu večitog kandidata za članstvo. Mislim da to nije u interesu građana i građanki Srbije, ali verovatno jeste u interesu zvanične srpske politike“ upozorava Grošelj.

Nisu dovoljne reči da je Srbija na evropskom putu – mediji u Srbiji su kao u Rusiji

Grošelj je dodao da nisu dovoljne izjave šefa srpske države o tome da je naša zemlja na evropskom putu i napominje da je Brisel više puta skrenuo pažnju da je sa reči potrebno preći na dela.

„To su reči. EP je vrlo jasno poručio da ne veruje više u reči i da je potrebno realizovati ono o čemu se samo govori. To se u slučaju Srbije ne dešava. Postoji veliki raskorak između onoga što se kaže i onoga što se čini. Siguran sam sve to nije u interesu građana Srbije. Neophodno je praviti razliku između toga i onoga što je interes vladajuće elite i partije u Srbiji. Da građanima Srbije nije u interesu da budu deo naše zajednice, ne bi u tolikom broju živeli i radili u EU“, naglašava Grošelj.

Na našu konstataciju da ipak istraživanja pokazuju da raste antievropsko raspoloženje u Srbiji, Grošelj ističe da bi to trebalo posmatrati kroz činjenicu da u našoj zemlji vlada „ruski model“ medijskog izveštavanja.

„Mediji u Srbiji su kao mediji u Rusiji i to je činjenica koja se reflektuje u istraživanjima javnog mnjenja. Isti slučaj je u Mađarskoj i nekim drugim evropskim zemljama. To samo potvrđuje da i posle poslednjih izbora, nažalost, Srbija nije prava demokratija“, zaključuje Grošelj.

Jelisaveta Miletić: Vučić je srećan što mu se javio drug Putin

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare