Vizna politika Beograda danas je bila na meti oštrih kritika na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske nije (EU), a evropska komesarka Ilva Johanson je izjavila da u slučaju neusklađivanja sa Unijom nije isključena suspenzija bezviznog režima za državljane Srbije.

EU optužuje Beograd da doprinosi naglom porastu dolazaka migranata u EU preko Zapadnog Balkana.
„Nadam se da će Srbija i druge partnerske zemlje Zapadnog Balkana sarađivati sa nama i uskladiti svoju viznu politiku sa EU“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

Državljani Srbije imaju bezvizni režim za putovanje u EU, ali EU insistira da se ove zemlje usklade sa evropskom viznom politikom. U suprotnom, EU bi mogla da odluči da suspenduje ovu šemu izuzeća od viza za državljane Srbije.

Pročitajte još...

„Naravno da to nije nešto što mogu da isključim“, rekla je Johanson.

Sa zapadnobalkanske rute tokom devet meseci zabeleženo je više od 106.000 neregularnih ulazaka u EU, što je povećanje od 170 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su agencije Fronteks.

Rutu su koristili uglavnom sirijski, avganistanski i turski migranti. Ali Komisija beleži povećanje dolazaka i sa Kube, iz Indije, Burundija, Tunisa.

„Mnogi od njih moraju biti vraćeni u svoje zemlje porekla, ali takođe moramo da osiguramo da ovi tokovi budu zaustavljeni“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove.

Austrija i Belgija se posebno žale da moraju da se nose sa neviđenim brojem dolazaka tražilaca azila od krize 2015-2016.

Komisija ovo povećanje delimično objašnjava činjenicom da zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija, imaju viznu politiku koja nije usklađena sa politikom EU. Te države izuzimaju državljane trećih zemalja iz viznog režima i oni onda mogu lakše da pređu u EU.

Srbiji, zemlji kandidatu za EU ​​od 2012, posebno se zamera, navodi Frans pres.

I nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer kritikovala je pre dva dana viznu politiku Beograda, navodeći da se ona sastoji u izuzeću gradjana „onih država koje ne priznaju Kosovo“.

Ilva Johanson bi sledeće nedelje trebalo da se sastane sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu, a zatim naredne sedmice u Pragu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare