Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, Shutterstock

Naftna industrija Srbije bila je upoznata sa odlukom da će našoj zemlji biti zabranjen uvoz ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF) i to još polovinom ove godine. Uprkos tome, predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio je ovu situaciju da ponovo otvori front sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj i da ih optuži da su odgovorni za to što će naša država izgubiti mogućnost da nabavlja naftu po nižoj ceni.

Još polovinom prošle godine znalo se da će Srbiji biti zabranjeno  da uvozi naftu iz Rusije, a to je najavljivao i predsednik Aleksandar Vučić. Taj energent Srbija nabavlja preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, koja je, po rečima premijerke Ane Brnabić, insistirala da se zabrana uvoza nafte iz Rusije odnosi i na Srbiju.

Zbog toga je premijerka juče izdramila, navodeći da je na taj način Srbiji izbijeno iz džepa nekoliko stotina miliona evra, a za to je optužila hrvatsko rukovodstvo da se utrkuje u neoustaštvu. Ona je izjavila da je NIS imao “milion” prepiski sa Janafom, gde garantuju da neće prekinuti dotok nafte.

Pročitajte još...

Ono što je premijerka pak preskočila je da navede da je Naftna industrija Srbije još u maju mesecu započela pripreme zbog embarga koji će uslediti.

„Znalo se još od šestog paketa sankcija Evropske unije da će doći do zabrane uvoza ruske nafte. NIS se spremao za ovakav scenario i ugovorio je druge tipove sirove nafte“, navodi izvor našeg portala upoznat sa događajima u ovoj kompaniji.

Kako je rečeno našem portalu, u toku godine je porastao udeo ruske sirove nafte koja se prerađuje u Pančevu, pa je tako taj procenat porastao sa 20, koliko je prerađivano prošle godine, na 50 odsto.

Povoljnija cena ruske nafte osnovni je razlog zbog čega je njen udeo u preradi porastao, rečeno je našem portalu.

Uprkos svemu navedeno, predsednik države iskoristio je ovu situaciju da najpre kroz prorežimske medije pusti vest kako je „bio šokiran odlukom“ i da još jednom uđe u obračun sa predstavnicima vlasti u Hrvatskoj koje je označio kao najodgovornije za to što je Srbiji zabranjen uvoz ruske nafte.

Prema njegovim rečima, Evropska komisije je donela odluku da Srbija bude izuzeta iz novog paketa sankcija EU, ali su se predstavnici Hrvatske pobunili.

„Znali smo mi za raniju odluku da će ta vrsta sankcija odnositi prema zemljama Zapadnog Balkana, ali je u međuvremenu EK donela odluku da nas izuzme iz toga, a onda se pojavila Hrvatska sa svojim predlogom da mi ne budemo izuzeti, a da oni, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunija budu. To je ta promena koja se dogodila. Ja, nažalost, mislim da nećemo biti izuzeti i mi se pripremamo da kupujemo neku drugu naftu“, rekao je on.

Vučić je rekao da se protiv njega vodi hajka u Hrvatski medijima.

„Kukaju i plaču što je neko pomenuo ustaše, a oni danas napišu ‘firer u pampersu’, Hitler, crtaju mi brčiće i sve drugo. Crtaj šta hoćeš, baš me briga“, rekao je on, dodajući da hrvatski JANAF više nije pouzdan snabdevač, iako je, kako kaže, ranije tvrdio da jeste.

Štiplija: Znalo se sve, EU nije želela zbog Srbije da napravi izuzeće

Nemanja Todorović Štiplija iz European Western Balkans kaže za Nova.rs da je još u martu bilo jasno da bi Srbija,  odnosno Naftna industrija Srbije (NIS), mogla da upadne pod EU sankcije Rusiji.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

„Tada je doneta odluka da se prestane sa transakcijama sa onim ruskim firmama u kojima je država većinski vlasnik, što je Gaspromnjeft koji je većinski vlasnik NIS-a. Tada je odluka da se zbog energetske stabilnosti regiona sankcije ne odnose na Srbiju i NIS, a vlasti su u međuvremenu u više navrata obećavale razne modalitete poput otkupa NIS-a tako da Srbija, a ne Gasprom, bude većinski vlasnik“, podseća naš sagovornik.

On dodaje da se sada ponovo, u osmom paketu, mera sankcija EU našla u istom obliku.

„Samo što ovog puta EU nije želela da zbog Srbije napravi izuzeće. Upitno je i koliko je baš predsednik Srbije uticao da se primena sankcija odloži“, objašnjava naš sagovornik.

BONUS VIDEO: „Nisam dobio ni ručak“: Vučić kaže da su jadni svi koji su rekli da je bio tužan kao siroče u Pragu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare