UN generalna skupština, Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, kombo
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE/Nemanja Jovanović/Nova.rs/TANJUG/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nakon četiri glasa “za” i jednog “uzdržanog”, Srbija je ponovo glasala u korist Ukrajine na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde je u ponedeljak uveče usvojena rezolucija kojom se zahteva momentalno povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije. Nakon glasanja evroposlanik Vladimir Bilčik izjavio je da Srbija stoji sa Evropom i Ukrajinom, a američka ambasada se zahvalila Beogradu na podršci Kijevu.

Za usvajanje rezolucije, na predlog Ukrajine, glasala je 141 zemlja, protiv je bilo sedam (Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja, Mali, Nikaragva, Eritreja), a 32 su bile uzdržane, među kojima i Indija i Kina.

U rezoluciji koju je podržala i Srbija potvrđuje se “posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine” i zahteva da “Rusija smesta, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine”. Takođe se poziva na razmenu svih ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije i naglašava potreba da odgovorni za najteže ratne zločine odgovaraju.

Nakon usvajanja tog dokumenta na sednici Generalne skupštine UN na Tviteru se oglasio evroposlanik Vladimir Bilčik, koji se osvrnuo i na glasanje Srbije.

“Godinu dana nakon brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, međunarodna zajednica u UN-u jasno stoji uz hrabre ljude Ukrajine. I dok su Rusija i Bjelorusija i dalje izolovane na tamnoj strani istorije, Srbija danas stoji uz Ukrajinu i Evropu”, naveo je Bilčik.

Pohvale su potom stigle i iz američke ambasade.

“Ovo je svet ujedinjen protiv ruske agresije. Hvala Srbiji još jednom na podršci Ukrajini u Ujedinjenim nacijama”, navodi se na Tviter profilu Ambasade SAD u Beogradu.

Kristofer Hil Foto: N1

Iako je Srbija u Ujedinjenim nacijama uglavnom do sada glasala protiv Rusije, nova podrška Ukrajini dolazi u trenutku kada se, kako je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, približavamo uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Ipak, Dragan Đukanović, profesor na Fakultetu političkih nauka, navodi za “Novu” da je glasanje o rezoluciji kontinuitet onoga što je Srbij od početka agresije pokazivala u Ujedinjenim nacijama.

Dragan Đukanović Foto:N1

“Nije neko iznenađenje, imajući u vidu da je samo jednom bila neutralna. To nije nešto što drastično menja spoljnopolitičku poziciju Srbije”, kaže Đukanović.

On ističe da će mnogo toga zavisiti od toga kako će se odvijati dalje dijalog Beograda i Prištine.

“Mislim da je to u ovom trenutku fokus, posebno sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija koji će u ponedeljak održati u Briselu i da će se onda verovatno onda videti dalja dinamika odnosa Srbije sa Zapadom”, navodi Đukanović i dodaje da su sankcije Rusiji u ovom trenutku u senci kosovskog dijaloga.

Podsećamo, Srbija se nije pridružila nijednom paketu sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali je u Generalnoj skupštini UN glasala protiv Rusije u više navrata.

U oktobru prošle godine bila je protiv ruske inicijative da glasanje o rezoluciji kojom se osuđuje aneksiranje ukrajinskih regiona bude tajno. Na stranu Ukrajine Srbija je stala i sredinom septembra. Tada je Generalna skupština UN izglasala da se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom dozvoli da se obrati na godišnjem sastanku svetskih lidera u unapred snimljenom video snimku.

UN, ujedinjene nacije, skupština, Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U aprilu mesecu Srbija je na glasanju u Ujedinjenim nacijama podržala isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC). Glasanje je održano povodom izveštaja o zverstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je Rusije okupirala.

Srbija se 2. marta, na samom početku rata, pridružila zemljama koje su na sednici UN podržale rezoliciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Za je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35.

Srbija je jednom bila uzdržana, kada je na dnevnom redu bilo plaćanje ratne odštete Ukrajincima.

BONUS VIDEO Kako Ukrajina gleda na Srbiju?