Foto:shutterstock; Have Camera Will Travel | North America / Alamy / Alamy / Profimedia;

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas će se glasati o rezoluciji koju je podnela Ukrajina, a u kojoj se poziva na mir, posvećenost teritorijalnom integritetu Ukrajine i momentalno povlačenje ruskih snaga sa njene teritorije. Srbija će se tako još jednom naći u situaciji “ili-ili” u kojoj će morati da bira između Ukrajine i Rusije. U slučaju da budemo uzdržani, to bi se moglo tumačiti kao direktna podrška ruskoj strani.

Generalna skupština UN će danas, uoči godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu, glasati o rezoluciji u kojoj se poziva na „pravedan i trajan“ mir u Ukrajini, a taj dokument će, kako se nadaju Kijev i njegovi saveznici, dobiti najveću podršku. Kako je prenela Beta, u predlogu neobavezujuće rezolucije podvlači se potreba da se dođe u najskorijem roku do „globalnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija“.

U tekstu se takođe ističe „posvećenost“ teritorijalnom integritetu Ukrajine, zaheva se momentano povlačenje ruskih snaga, i poziva na „prekid neprijateljstava“.

Index.hr prenosi da je rezoluciju podnela Ukrajina, a diplomate ocenjuju da bi za nju moglo da glasa između 130 i 140 država.

Pročitajte još...

Kako se navodi u tekstu, aktuelni nacrt rezolucije uglavnom sadrži nejasne formulacije o prekidu rata, pozivu na mir i povlačenje Moskve. Takođe se poziva na razmenu svih ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije i naglašava potreba da odgovorni za najteže ratne zločine odgovaraju.

Ovo će za Srbiju biti još jedna neugodna situacija, iako je u nekoliko navrata glasala u korist Ukrajine u Ujedinjenim nacijama. Jednom je bila uzdržana, kada je na dnevnom redu bilo plaćanje ratne odštete Ukrajincima.

Nemanja Todorović Štiplija, izvršni direktor Centra savremene politike, kaže za naš portal da će sve zavisiti od teksta rezolucije i njegove jačine.

Nemanja Todorović Štiplija Foto: Newsmax Adria

“Pošto je Srbija već dva puta glasala za rezolucije kojima se osuđuje rat u Ukrajini i podržava teritorijalni integritet Ukrajine, verujem da i u ovom slučaju neće biti problem da Srbija glasa. Naravno, sve zavisi od teksta, načina na koji je on napisan, njegove jačine…”, smatra Štiplija.

Slično misli i Igor Novaković iz ISAC fonda. On navodi da sve zavisi od toga šta piše tačno u rezoluciji.

“Ono što je najbitnije za Srbiju je teritorijalni integritet. Ukoliko to postoji, onda u tom slučaju, verujem da vladajuća elita može da formuliše razloge za to. I prethodnu rezoluciju smo podržali zbog nelegalnih referednuma, a zahtev za momentalnim povlačenjem ruskih snaga je stadndardna rečenica”, kaže Novaković za Nova.rs.

Igor Novakovic. Foto: N1

On dodaje da glasanje za ovu rezoluciju ne bi trebalo da predstavlja problem za Srbiju.

“Mi smo imali izjave koje su dolazile od ruskih zvaničnika da su oni razočarani time što smo rezoluciju podržali. Ako pred njima treba naći neko opravdanja, a ja ne mislim da mora, onda je to pominjanje teritorijalnog integriteta i da Srbija principijelno podržava teritorijalni integritet Ukrajine”, navodi Novaković.

Podsećamo, Srbija se nije pridružila nijednom paketu sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali je u Generalnoj skupštini UN glasala protiv Rusije u više navrata.

Pročitajte još...

U oktobru prošle godine bila je protiv ruske inicijative da glasanje o rezoluciji kojom se osuđuje aneksiranje ukrajinskih regiona bude tajno.

Na stranu Ukrajine Srbija je stala i sredinom septembra. Tada je Generalna skupština UN izglasala da se ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom dozvoli da se obrati na godišnjem sastanku svetskih lidera u unapred snimljenom video snimku.

U aprilu mesecu Srbija je na glasanju u Ujedinjenim nacijama podržala isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC).

UN, ujedinjene nacije, skupština, Ukrajina, rat
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Glasanje je održano povodom izveštaja o zverstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je Rusije okupirala. “Za” su glasale 93 članice UN-a, među kojima i Srbije, 24 zemlje su bila protiv, a 58 uzdržanih.

Srbija se 2. marta, na samom početku rata, pridružila zemljama koje su na sednici UN podržale rezoliciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom. Za je glasalo 141 država, protiv je bilo pet država, a uzdržano 35.

BONUS VIDEO Šta menja rezolucija Ujedinjenih nacija i da li je moguće Rusiju izbaciti iz te organizacije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar