Ilustracija Foto:EPA/RONALD WITTEK

Hapšenje novinarke našeg portala Ane Lalić i novinarske ekipe KTV iz Zrenjanina, svrstalo je Srbiju u grupu zemalja u kojima novinari završavaju iza rešetaka samo zato što postavljaju pitanja ili izveštavaju o stanju u društvu. Tako se naša zemlja našla među državama u koje spadaju i one koje su odavno suspendovale demokratiju i slobodu medija.

Podsetimo, pre hapšenja novinarke Nova.rs, KTV televizija u Zrenjaninu objavila je 26. marta da su uhapšena dva člana njihove novinarske ekipe zbog optužbe da se nisu dezinfikovali.

Novinar Danijel Radić sa kamermanom Robertom Bajtaijem pokušao je da uzme izjavu od zamenika gradonačelnika Zrenjanina Saše Santovca, zbog nedavno raspisanog javnog nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, iako je javno okupljanje zabranjeno. Umesto odgovora na pitanja, Radića i Bajtija je policija privela u stanicu MUP-a.

Nešto ranije, Zrenjaninska policija objavila je da je uhapsila i odredila meru zadržavanja u trajanju do 48 sati dvojici Zrenjaninaca, jer su odbili da izvrše obaveznu dezinfekciju zbog širenje koronavirusa prilikom ulaska u zgradu Gradske uprave u tom gradu.

Da Srbija nije usamljena kad je reč o hapšenju novinara, svedoči poslednja izjava komesarke Saveta Evrope (SE) za ljudska prava, Dunje Mijatović, koja je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa, navela da je u Turskoj nekoliko novinara privedeno u odmazdi zbog izveštavanja o COVID-19.

Slični slučajevi zabeleženi su i u Alžiru, te su tako Reporteri bez granica, 28. marta, objavili da je uhapšen poznati tamošnji novinar Kalid Drareni. Kako se navodi, Drareni će biti optužen za narušavanje integriteta državne teritorije Alžira. Reč je o novinaru koji je pokrivao proteste koji su se održavali tokom čitave prethodne godine u toj zemlji, a koji su rezultirali ostavkom predsednika Abdelaziza Buteflike u aprilu 2019.

U Kini se godinama unazad beleže slučajevi hapšenja novinara zbog kritičkog odnosa prema vlastima. Kao najčešći razlog za njihovo hapšenje, navodi se to da su oni „neprijatelji države“ ili da su objavljivali „lažne vesti“, ističe se u izveštaju američke nevladine organizacija za slobodu štampe „Komitet za zaštitu novinara“.

Kina je prethodne godine ujedno proglašena i za zemlju sa najvećim brojem uhapšenih novinara. Od najmanje 250 novinara koji su se prethodne godine našli iza rešetaka u svetu, na prvom mestu našla se ova zemlja, saopštio je američki „Komitet za zaštitu novinara“.

Prošle godine u Kini je identifikovao najmanje 48 zatvorenih novinara, nakon nje slede Saudijska Arabija i Egipat u čijim zatvorima se nalazi 26 novinara. U Saudijskom kraljevstvu je zatvoreno 18, a da ne znaju za šta su okrivljeni, dok je u Egiptu krajem prethodne odjeknuo slučaj hapšenja novinara istraživača korupcije, Šadija Zalata.

Po navodima medija „Mada Masr“, gde je zaposlen pomenuti novinar, policijaci su civilu, bez naloga za hapšenje, došli u kuću novinara u Kairu, rekavši njegovoj supruzi da ga vode u policijsku stanicu. Prethodno je taj mediji objavio tekst u kome se navodi da je sin predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija, poslat na diplomatsku funkciju u Moskvi. Iako nije utvrđeno da li je Zalat radio na tom tekstu, egipatskim vlastima je samo objavljivanje bilo dovoljno da uhapsi novinara.

U Ruskoj Federaciji malobrojni su slučajevi gde hapšenje novinara uopšte dolazi do javnosti. Jedan od poslednjih je onaj kad je uhapšen istraživački novinar Ivan Golunov zbog, kako je saopštila ruska policija, posedovanja droge.

S druge strane, onlajn medij „Meduza“, za koji on radi, osudio hapšenje i izrazio sumnje da je novinar uhapšen da bi se sprečile njegove istrage.

„Uvereni smo da je Ivan Golunov nevin. Pored toga, imamo razlog da verujemo da se Golunov goni zbog njegove novinarske aktivnosti“, saopštila je uprava medijske kuće Meduza, opisujući svog zaposlenog kao najpoznatijeg istraživačkog novinarara u Rusiji , koji je obavljao istrage o prevarama firmi za mikrokredite, o krizi otpada u Moskvi, o mafijaškoj podeli poslovanja na grobljima i drugim korupcionaškim aferama.

 Za šta se tačno tereti Ana Lalić
Novinarka portala Nova.rs Ana Lalić zbog teksta u kojem je pisala o stanju u KC Vojvodine optužena je za izazivanje panike i nereda. Njoj je u noći između 01. i 02. aprila određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo. Tom prilikom policija je zaplenila dva mobilna telefona i laptop koji su u njenom vlasništvu. Ona je sledećeg jutra puštena iz pritvora, a elektronski uređaji su joj naknadno vraćeni.