Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dok se Srbija guši u zagađenom vazduhu, nadležna ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović kao da ne postoji. U potragu za ministarkom se niko nije dao, a i kako bi kad je vidljvost zbog gusto zagađenog vazduha drastično smanjena.

Kad je početkom godine zagađenost vazduha naterala Srbe da pre koronavirusa uvrste zaštitne maske kao stalni segment svog odevanja, predsednik Vučić je grmeo na tadašnjeg ministra iz redova socijalista zaduženog za zaštitu životne sredine Gorana Trivana.

„Pitao sam (premijerku) Anu Brnabić da li je živ ministar nadležan za životnu sredinu, da se javi, kaže nešto, pita nešto građane“, rekao je Vučić u januaru ove godine.

Pročitajte još...

Srećom, ministar je bio živ i zdrav, ali na nesreću nedovoljno sposoban(ne u potpunosti svojom krivicom) da bilo šta preduzme kako bi se sprečilo trovanje građana vazduhom koji udišu. Reklo bi se da je zasluženo sklonjen sa ministarskog mesta na kojem ga je nasledila Irena Vujović iz redova Srpske napredne stranke. Poput Trivana, ni Irenu Vujović građani ne mogu da pronađu, niti da čuju šta država preduzima kako bi se smanjilo zagađenje vazduha.

Šta je do sad urađeno?

Jedino što je vlast do sad učinila bila je promena kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer, do nedavno bio ocenjivan kao “zagađen“, odjednom postao “prihvatljiv“. Zapravo, pomerene su gornje granice za količinu štetnih čestica pa sada vazduh koji sadrži preko 40 μg/m3 PM 2.5 čestica više nije “zagađen“ već “prihvatljiv“. Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 μg/m3 azotnih dioksida (NO2) on je sada “odličan”, a ne samo “dobar”.

Ipak, razlika je u tome što se ovoga puta predsednik Srbije nije zapitao da li mu je ministarka živa, gde se nalazi i zašto se ne obraća građanima, koji su(sreće li u nesreći) makar navikli da nose zaštitne maske, pa su bar minimalno zaštićeni od zagađenja.

Nema ni Ane Brnabić da kaže gde joj je ministarka, nema ni želje da se bilo šta konkretno preduzme kako bi se zaštitilo zdravlje građana, aposlutno se niko ne vidi, izuzev vazduha. Možda se u dubini ove “magluštine” negde nalazi i Irena Vujović, izgubljena u neradu i neodgovornosti, koja čeka da je neko pronađe i obavesti da je zadužena da vodi računa o zaštiti životne sredine. Na kraju će jedino rešenje biti da njen stranački šef navuče plašt Supermena i da je, poput deteta iz Feketića, izvuče iz magle i vrati na ministarsko mesto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare