Foto: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia, ABACA / Abaca Press / Profimedia,радио свобода/MUP Srbije

Tokom nedavne posete Moskvi ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, razgovarao je sa sektretarom za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolajem Patruševim, o mogućnosti da odbegli ukrajniski obaveštajac Andrij Naumov bude izručen Moskvi kako bi svedočio na montiranom procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Tog 7. juna u ruke srpskih vlasti, na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da pređe u Severnu Makedoniju, „pao“ je Andrij Naumov, odmetnuti visoki funkcioner i general Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

Sa Numovim je bio nemački državljanin Aleksandar Akst, koji je bio vozač automobila i najverovatnije „kolateralna šteta“. Povod za hapšenje dvojice stranaca je bio to što je u automobilu pronađena velika suma novca, evri i američki dolari, kao i dva smaragda.

Kako prenosi ruski medij Insajder, Naumov je nameravao da plati veliki mito kako bi dobio grancije za ličnu bezbednost u Srbiji, dok ga s druge strane u Ukrajini protiv njega vodi proces zbog veleizdaje.

Pročitajte još...

Rusija je, kako navode izvori Nova.rs bliski ruskoj opoziciji, ponudila Andreju Naumovu „azil“ u zamenu za svedočenje protiv Zelenskog, a u čitav posao je umešan ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin koji pokušava da omogući prebacivanje Naumova na teritoriju Ruske Federacije.

Da je ministar Vulin je 23. avgusta boravio u Moskvi gde je razgovarao sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom  ovoj mogućnosti, navodi i ruski Insajder i podseća da je Vulin već pružao usluge ruskim vlastima tako što je 2021. predao Patruševu transkripte prisluškivanih razgovora ruske opozicije u Srbiji, koji su kasnije omogućili hapšenje bivšeg šefa Otvorene Rusije Andreja Pivovarova.

“Nakon što bi poslao odbeglog ukrajinskog bivšeg generala osumnjičenog za izdaju, ministar unutrašnjih poslova Vulin mogao bi i sam da se preseli u Moskvu, imajući u vidu da ga čeka imenovanje na mesto ambasadora Srbije u Rusiji”, navodi se u tekstu.

Ko je Naumov

Bivši načelnik Glavne uprave unutrašnje bezbednosti SBU Andrej Naumov priveden je u Srbiji 7. juna 2022. Zajedno sa njim u automobilu je bio ukrajinski biznismen, nemački državljanin Aleksandar Akst, osoba uključena u brojne novinarske istrage o švercu u Ukrajini. Automobil kojim su putovali zaustavljen je na graničnom prelazu dok je pokušavao da pređe granicu između Srbije i Severne Makedonije. Naumov je, kako se navodi, nekoliko meseci živeo u Nemačkoj nakon bekstva iz Ukrajine, a zatim je uspeo da zajedno sa neprijavljenim dragocenostima pređe granice Evropske unije i dođe u Srbiju, a sada može da postane učesnik montiranog suđenja predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom u Rusiji.

Nakon bekstva, Naumov je izgubio generalski čin, predsednik Zelenski ga je degradirao 31. marta 2022. „zbog antiherojstva“.

Naumov je bio na čelu Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti SBU od leta 2019. do jula 2021. Pre toga je bio na čelu državnog preduzeća „Centar za organizaciono-tehničku i informatičku podršku za upravljanje zonom isključenja“, a po prirodi svoje delatnosti mogao je da zna i prikuplja podatke koji predstavljaju državnu tajnu o sistemima bezbednosti. nuklearne elektrane u Černobilu. Trenutno, Državni istražni biro Ukrajine vodi krivični postupak o činjenici moguće izdaje Naumova.

Andrij Naumov Foto: радио свобода

U zvaničnom odgovoru Državnog istražnog biroa na novinarski upite navedeno je da se “sprovodi pretkrivična istraga o činjenici moguće izdaje državljanina Ukrajine, na funkciji šefa državnog preduzeća koje obezbeđuje rad černobilske zone isključenja, a kasnije i na visokom položaju u Službi bezbednosti Ukrajine”, te da je Naumov prikupljao informacije o funkcionisanju sistema bezbednosti černobilske zone isključenja i druge poverljive informacije.

Insajder navodi da predstavnici ukrajnskih služba smatraju da je Andrej Naumov ruskim specijalnim službama mogao da prenese informacije koje su kasnije ruskoj vojsci omogućile da brzo zauzme teritoriju černobilske zone isključenja.

Insajder ističe da je Naumov odbio konzularnu pomoć ukrajinske ambasade, ali da su za njega zainteresovani u Rusiji. Navodno bi Naumov bi trebalo da postane jedan od ključnih učesnika u procesu koji bi se u Rusiji vodio protiv predsednika Ukrajine, kao svedok bezbednosti.

Insajder navodi da je Naumov nakon početka rata, dok je bio „u bekstvu“, posetio Austriju, gde se sastao sa biznismenom Dmitrijem Firtašem, jednim od organizatora „gasne šeme“ između Rusije i Ukrajine tokom prva dva mandata Vladimira Putina, čije izručenje traže SAD.

BONUS VIDEO: Kolika je cena Vulinovog puta u Rusiju?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare