Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia, EPA/EFE

Novo istraživanje agencije "Rojters" otkrilo je da je Kremlj dugo planirao rat u Ukrajini, zbog čega još prošle godine poslao tajne agente, spavače, koji su se infiltrirali u ukrajinski državni aparat, posebno u Službu bezbednosti Ukrajine (SBU). Prema saznanjima agencije, jedan od navodnih spavača je Andrija Naumov koji je uhapšen u Srbiji u junu ove godine.

U Ukrajini, Naumov je pod istragom državni istražnog bira zbog sumnje za izdaju, jer je navodno predao tajne Černobilja stranoj državi.

Naumov je 2018. godine postavljen za šefa COTIZ-a, državnog preduzeća odgovornog za upravljanje imanjem radioaktivne zone oko Černobilja. Glavni deo uloge COTIZ-a bio je da promoviše „ekstremni turizam“ u zoni isključenja, ali je to preduzeće imalo ulogu u održavanju bezbednosti lokacije.

Naumov je kasnije bio šef odeljenja za unutrašnju bezbednost SBU, odeljenja koje istražuje druge oficire osumnjičene za kriminalne aktivnosti. Prošle godine je navedeno da je osujećen pokušaj ubistva Naumova od strane drugih službenika SBU. Kasnije je otpušten, prenosi Rojters.

Uhapšen u Srbiji

On je nestao neposredno pre rata, a onda se u junu pojavio u Srbiji. U saopštenju srpske policije od 8.juna, navodi se da je uhapšen ukrajinski državljanin koji je identifikovan kao A.N. na granici sa Severnom Makedonijom.

On je pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju. Pretresom BMW, kod njega je pronađeno skoro 125.000 dolara i 608.000 dolara u gotovi kao i dva smaragda. Policija je istakla da ono što je pronađeno kod njega u automobilu „potiče iz kriminalnih delatnosti“. Naumov je dalje u zatvoru u Srbiji.

Da je reč o bivšem generalu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), javnost je saznala od predsednika Srbije Aleksandra Vučića 14. juna. On je tada na konferenciji za medije u odgovoru na pitanja RSE izjavio da „ima informacije“ o uhapšenom Naumovu, ali nije otkrio više detalja.

Nakon hapšenja Naumova, njegov advokat Viktor Gostiljac izjavio je za RSE da je njegov klijent u policiji negirao krivicu.

Za šta ga Srbija tereti?

Andrij Naumov u Srbiji se tereti za pranje novca, što je krivično delo, i protiv njega se trenutno vodi istraga.

„Zakonski rok za trajanje istrage je šest meseci, koliko može trajati i pritvor u ovoj fazi krivičnog postupka“, navode u pisanom odgovoru na upit RSE u nadležnom tužilaštvu.

Ukrajina razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa Andrijem Naumovim, bivšim visoko pozicioniranim ukrajinskim obaveštajcem, koji je u pritvoru u Srbiji. To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo Generalno tužilaštvo Ukrajine.

„Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom krivičnom postupku radi pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata“, navodi Tužilaštvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Kakva bi bila procedura za moguće izručenje?

Pravila izručenja se sprovode na osnovu domaćeg zakona, kaže za Radio Slobododnu Evropu predsednica nevladinog Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Katarina Golubović. Ova organizacija iz Beograda okuplja pravnike uključene u promovisanje i zagovaranje vladavine prava i zaštitu ljudskih prava.

Posebna pravila, pojašnjava Golubović, mogu da postoje u slučajevima kada dve države imaju sporazum kojim regulišu to pitanje. To jeste slučaj sa Srbijom i Ukrajinom.

„Naš zakon propisuje proceduru u kojoj se više organa pojavljuje, od Ministarstva spoljnih poslova preko koga se odvijaju ‘prepiske’, do Ministarstva pravde, koje ima ključnu ulogu u donošenju konačnih odluka o izručenju“, navodi Golubović.

Dodaje da zakon u Srbiji traži pisanu garanciju da se prema licu koje se izručuje neće primeniti smrtna kazna, ako je propisana, kao i da ministar pravde procenjuje da li se radi o slučajevima u kojima je zabranjeno izručenje, kao što je političko krivično delo, odnosno ukoliko je lice gonjeno po političkoj osnovi.

Golubović ističe da za državu koja traži izručenje nije propisan rok do kada ona može uputiti zamolnicu za izručenje svog državljanina drugoj državi.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)