Andrij Naumov Foto: радио свобода/MUP

Prošlo je nešto više od mesec dana od kada je u ruke srpskih vlasti, na graničnom prelazu Preševo, prilikom pokušaja da pređe u Severnu Makedoniju, "pao" Andrij Naumov, odmetnuti visoki funkcioner i general Službe bezbednosti Ukrajine (SBU). Prema saznanjima portala Nova.rs, Naumov je i dalje iza rešetaka.

Naumov je uhapšen zajedno sa nemačkim državljaninom A. A. koji mu je bio vozač automobila i najverovatnije „kolateralna šteta“. Povod za hapšenje dvojice stranaca je bio što je u automobilu pronađena velika suma novca, evri i američki dolari, kao i dva smaragda.

Po srpskom zakonu, sve osobe koje ulaze ili izlaze iz Srbije, uključujući i strance, moraju da prijave sve dragocenosti, ali i novac ukoliko je u pitanju suma veća od 10.000 evra po osobi.

Pročitajte još:

Ukoliko putnici propuste da prijave novac ili dragocenosti, čine carinski prekršaj, sledi oduzimanje neprijavljene robe i novca, suđenje po skraćenom postupku koje je, po pravilu, čista formalnost jer su dokazi jasni i ne mogu biti dovedeni u sumnju. Nakon toga većina ljudi nastavlja put normalno, ali bez dragocenosti i novca.

Ipak, u slučaju Andrija Naumova, ništa nije normalno. Umesto carinskog prekršaja, usledila je krivična prijava za pranje novca, a bivšem generalu je određen pritvor do 30 dana. Predlog tužilaštva za pritvor i kvalifikacija krivičnog dela, sve je stalo u jednu rečenicu, pa postoji realna sumnja da je krivično delo pranje novca zapravo poslužilo da bi se Naumov sprečio da otputuje i da bi bio zadržan u pritvoru.

Preševo
Foto: Uprava carina

Inače, u pitanju je kontraverzna ličnost, bivši general i visoki funkcioner SBU, koji je iz Ukrajine pobegao dan pre ruskog napada, a pre toga je sklonio porodicu. I stvari koje je nosio sa sobom podsećaju na scenu iz špijunskih filmova – torbe pune novca i dragog kamenja, koji je omiljeni predmet kriminalaca i begunaca jer lako može da se sakrije i svuda može da se proda. Osim dva smaragda, zaplenjeno je nešto više od 600.000 evra i oko 125.000 američkih dolara.

Naumov je u Službu bezbednosti Ukrajine došao 2019. godine iz Kancelarije državnog pravobranioca, u kojoj je radio 12 godina, na poziv tada novog načelnika SBU Ivana Bakanova. Dve godine kasnije imenovan je za šefa glavnog direktorata za unutrašnju sigurnost, koji je tada dobio nova, veća ovlašćenja. SBU je inače organizacija nalik sovjetskom KGB-u i glavna je obaveštajna agencija u zemlji, zadužena i za kontrašpijunaže i borbu protiv terorizma. Upravlja i vlastitom specijalnom jedinicom pod nazivom „Alfa“.

Andrij Naumov Foto: радио свобода

Krajem 2021. Naumov je bio naveden kao potencijalna žrtva atentata koji je pokušao da organizuje, takođe, visoko rangirani zvaničnik SBU-a, Dmitro Neskromni. Upućeni smatraju da je bilo reči o borbi za prevlast unutar službe.

Vladimir Zelenski ga je službeno razrešio svih dužnosti i činova tek 31. marta, tvrdeći da je počinio veleizdaju i nazivajući ga „antijunakom“ koji je „prekršio vojničku zakletvu“. Odmah je otvorena i istraga pod optužnicom za veleizdaju.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Kada se saznalo za hapšenje Andrija Nauova u Srbiji, neki mediji u Ukrajini su podigli uzbunu zbog, kako su napisali, bliskih veza srpskog ministra policije Aleksandra Vulina sa Kremljom, pa su se uplašii da bi neke tajne, koje zna Andrij Naumov, mogle da završe kod Rusa.

Aleksandar Vulin i Viktor Vladimirovič Pančenkov
Foto:FoNet/MUP

Iako proglašen veleizdajnikom, Andrij Naumov se ne nalazi na crvenoj listi Interpola, makar ne na sajtu koji je vidljiv, što ne isključuje mogućnost da je za njim raspisana neka „manje vidljiva“ međunarodna poternica. Ukrajinska ambasada u Beogradu nije bila obaveštena da je uhapšen njihov državljanlin, a ni Naumov im se, očekivano, nije obratio za pomoć, iako ima pravo na to. Nije poznato da li se u međuvremenu situacija promenila, jer ambasada Ukrajine u Beogradu nije odgovorila na pitanja koja su upućena u vezi sa Andrijom Naumovim.

Uglavnom, posle nekoliko dana bure, sve strane su zaćutale kao zalivene, a moguće je da se, iza scene, kao u pravom špijunskom filmu, odigravaju razni pregovori, razgovori i dilovi o kojima srpska javnost nije obaveštena.

BONUS VIDEO: Vesna Mališić o tihom hapšenju ukrajinskog odbeglog špijuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar