Foto:TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo ocenili su da dve zemlje veže čvrsto prijateljstvo i da bilateralni odnosi dalje napreduju.

Na prijemu povodom Dana državnosti Kine, Bo je rekla da su dve zemlje „praktičnim delovanjem dokazale da su čelični prijatelji“ i da „dele i dobro i zlo“.

„Uprkos uticaju epidemije koronavirusa, odnosi Srbije i Kine dalje napreduju. Ima još mnogo poteškoća i pritiska na našem daljem putu, ali uvereni smo da ćemo nastaviti da se međusobno pomažemo i da idemo dalje napred“, kazala je Bo na prijemu u ambasadi Kine u Beogradu.

Vučić je rekao da je „ponosan na prijateljstvo“ dve zemlje, da će one uspeti da očuvaju bratske i prijateljske odnose i da Srbija, bez obzira na pritiske kojima bude izložena, „neće dovoditi u pitanje prijateljstvo sa Kinom“.

„Nisu laka vremena iza nas, verovatno su još teža ispred nas, ali u njima moramo da dokažemo naše prijateljstvo. Na verovatno najtežem mestu na svetu za iznošenje nečeg pozitivnog o Kini (u Vašingtonu), ja sam rekao da imamo vrlo dobre odnose s Kinom. To govori o snazi našeg prijateljstva“, naveo je Vučić.

On je kazao da je zahvalan predsedniku Kine Si Đinpingu što je razgovarao telefonom sa njim i dodao da je to bila „posebna čast za Srbiju“.

Vučić je naveo da Srbija čeka dolazak Sija u posetu kada prođe epidemija koronavirusa.

„Znamo da imate mnogo važnije zemlje za saradnju u Evropi, ali nemate boljeg i većeg prijatelja od Srbije“, rekao je Vučić.

Čen Bo je navela da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić „posetio Kinu kad je bila u ključnom trenutku borbe protiv koronavirusa“ i dodala da su kineski stručnjaci bili u Srbiji 82 dana u vreme epidemije.

Svi veliki kineski infrastrukturni projekti u Srbiji „stabilno napreduju“, otvoreni su centar za robotiku i veštačku inteligenciju i Huavej centar za inovacije i razvoj digitilazije, dodala je ambasadorka Kine.

Ona je podsetila i da su Srbija i Kina zajedno izgradile dve laboratorije „Vatreno oko“ i da su kineske bespilotne letelice nedavno stigle u Srbiju.

Vučić je kazao da Srbija „nikada neće da zaboravi ispunjavanje obećanje Sija“ o smederevskoj železari i da je dolazak kompanije Ziđin „dodatno unapredio i podigao na viši nivo“ saradnju dve zemlje.

„Sve vaše kompanije na infrastrukturnim projektima u Srbiji dobijaju još više posla, potpisujemo nove ugovore. Prugu Novi Sad-Subotica i brojne puteve rade kineske kompanije, najviše mostova u Srbiji izgradile su kineske firme“, naveo je Vučić.

On je rekao i da Čen Bo „nije uvek tako slatka“ i da „ume i malo oštrije da pristupi stvarima“, ali da „uvek pokazuje ljubav prema Srbiji“ što Beograd „izuzetno ceni“.

Prijemu u ambasadi prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, kao i ministri Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Zoran Đorđević, Ivica Dačić, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Siniša Mali, Branislav Nedimović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić.

Narodna Republika Kina osnovana je 1. oktobra 1949. godine i taj dan obeležava se kao nacionalni praznik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare