Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Nove stranke – Da se struka pita Vladimir Kovačević danas je ocenio da Srbija svoj evropski put zbog ekonomije treba da oroči na 24 meseca i da ga posle toga detaljno preispita.

„Nas svakim danom sve više stvari pogađaja, jer nijedan činilac ekonomske stabilnosti nije miran, osim kursa evra u odnosu na dinar, što će na dug rok takođe imati visoku cenu. Moramo se upitati i da li ekonomski treba da sledimo poljuljanu evropsku ekonomiju ili da partnere tražimo na novim geografskim mestima“, naveo je Kovačević u saopštenju.

On smatra da će se EU u narednim mesecima dodatno razjediniti, da će se zemlje te zajednice okrenuti svaka svojoj nacionalnoj ekonomiji, „a vrednosti kojima je učila ceo svet ostataće kao matrica samo za mirnodopske uslove“.

„Dodatno se komplikuje i ovako teška situacija u globalnoj i srpskoj ekonomiji narušenim balansom između dolara i evra koji se kretao u očekivanoj zoni dugi niz godina. Inflatorni tok je iniciran u evropskim zemljama, promašenim predviđanjima“, kazao je Kovačević.

Naveo je da je prvo „evropsko štampanje novca je shvaćeno kao neophodan alat za savladavanje virusa korona, kao potreba da se pokriju narasle potrebe za nezarađenim platama i nezarađenim privilegijama“.

„Drugo, računalo se na ustaljeni privredni rast i da će odštampana masa novca u kratkom roku rastom biti pokrivena. Treće, loša energetska procena i da je kupac važniji od specifične robe (nafte i gasa) je naredna greška koju danas Evropa takođe plaća, ponajviše Rusima. Četvrto, zakasnelo je i podizanje referentne kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) i frankfurtskih činovnika“, ocenio je Kovačević.

Dodao je da „iskusni američki bankari (FED) i finansijski brokeri, potpomognuti i ukrajinskim prilikama, ovih dana bi i za manje greške od ovih poentirali“.

„Procenili su da će uspavana „evropska frajla“ mnogo više štetovati nego privreda SAD. Ne treba zaboraviti ni jaku rusku rublju. Dobro se snalazi Velika Britanija, dobro se snalazi i Švajcarska“, naveo je Kovačević.

Podsetio je da je predlog Nove stranke – Da se struka pita da se hitno formira ekspertska, a ne politička vladu jer „nije vreme za improvizaciju sa ekonomski neiskusnim ljudima, niti je vreme za amaterizam“.

BONUS VIDEO – Da li je Otvoreni Balkan pokušaj regionalnog odgovora na zastoj u evrointegracijama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar