Olaf Šolc i Aleksandar Vučić
Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

U jeku rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine, zbog čega je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, Srbija je, po prvi put, poslala signal o tome koju bi stranu mogla da podrži. Poruka šefa srpske države, Aleksandra Vučića, da je naša država "izabrala svoj put" mogla bi biti i uvod u usglašavanje srpske spoljne politike sa EU i uvođenje sankcija Rusiji. Međutim, diplomate su podeljenog mišljenja.

Nakon sastanka sa nemačkim kancelarom, Olfaom Šolcem, Vučić je izjavio da je „razumeo poruke Nemačke“ i da nema nikakve sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu.

„Srbija će biti čvrsto opredeljena za taj put, iako ankete pokazuju da u Srbiji to nije najpopularniji put. Bili smo pod sankcijama čitavu deceniju i zato imamo drugačiji sentiment prema sankcijama, ali je Srbija dobro razumela poruku i Nemačke i svih ostalih“, rekao je Vučić.

Boravak u Nemačkoj Vučić je iskoristio da se susretne i sa ministarkom spoljnih poslova te zemlje, Analenom Berbok, koja je ranije otvoreno poručivala da Srbija ne može u EU blok ako ne uvede sankcije Rusiji, odnosno uskladi svoju spoljnu politiku sa tom zajednicom.

Pročitajte još...

Iznenađujuće ili ne, članstvo u pomenutoj zajednici kao prioritet doživljava i Ivica Dačić, donedavno percipiran kao “ruski čovek” u vlasti.

Predsednik Skupštine Srbije sastao se u sredu sa ambasadorom SAD, Kristoferom Hilom, a zatim i sa grupom savetnika poslanika Bundestaga u Evropskoj Uniji, kojima je poručio da je članstvo Srbije u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, te da je naša zemlja spremna da nastavi proces neophodnih reformi.

Ovakva izjava Dačića došla je u trenutku kad se lomi kako će izgledati nova Vlada Srbije i da li će u njoj biti mesta za one koji su otvoreno protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Podsetimo, veći deo kampanje socijalisti su upravo bazirali na tome da su protiv zaoštravanja odnosa sa Moskvom, što im je Vučić nakon izbora i zamerio:

“Do sad nam nisu bili potrebni, a bili su četiri puta u Vladi. U toj partiji ne postoji niko ko može reći da smo bili nekorektni, a posebno Ivica Dačić. U ovoj kampanji ono što nije bilo fer je to što sam ja morao da vodim državu, a oni su se ponašali kao da su na raspustu. To sam im ja zamerio i to sam im rekao”.

Šta otkrivaju poruke iz vlasti

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Goran Svilanović za dnevni list “Nova” kaže da se sa sastanaka u Berlinu mogla čuti jasna poruka da je Srbija opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji.

“Moje razumevanje je sasvim pozitivno. Srbija je godinama unazad potpuno opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji i to nije od juče i nije od danas. To podrazumava čitav čitav niz obaveza, uostalom imamo i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – dakle, nije ništa sporno u tome da mi godinama nastojimo da postanemo članovi. Poruka iz Berlina je u tom smislu je potvrda tog opredeljenja. Kako će se formalizovati neka odluka i kako će se ona zvati, to su detalji. Potpuno je jasno da će Srbija biti sa Evropskom unijom”, podvlači naš sagovornik.

Goran Svilanović Foto: Antonio Ahel/ATA

S druge strane, bivši ambasador naše zemlje u Ujedinjenim nacijama, Pavle Jevremović, smatra da poruke iz vlasti služe kako bi se pojačala orijentacija Srbije ka EU.

“Ipak, konkretna odluka je još daleko. Mi smo se izjasnili o ključnim stvarima, ali uvođenje sankcije – to je druga priča. Rano je pretpostavljati da je Srbija definitivno zauzela stranu. Ipak, značajno je što je šef naše države potvrdio našu orijentaciju ka Evropi. To je krupna stvar u ovom nemirnom vremenu”, zaključuje on.

Vujačić: Ponavljaju se iste izjave

Bivši ambasador Srbije u SAD, Ivan Vujačić, rekao je za Nova.rs da on ne misli da su poruke vlast signal da je naša zemlja odabrala stranu.

Foto: medija centar beograd; Ivan Vujačić

“Sve te izjave da smo na evropskom putu slušamo i od naše vlasti i od EU godinama. Ne vidim šta je tu novo. Ovo izjave koje se ponavljaju godinama nisu nikakav signal”, smatra on.

Bonus video: Vučića dočekao Šolc

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare