Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Zemlje kandidati ne smeju prihvatiti rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka sa predsednikom Srbije danas u Berlinu. Šolc je rekao i da će posetiti Beograd.

Na zajedničkoj konferenciji za medije nemačkog premijera Olafa Šolca i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Šolc je podsetio da se sa Vučićem sastao jedanom kada je bio gradonačelnik. Rekao je i da nemačka vlada izričito potvrđuje evropsku perpektivu Zapadnog Balkana koja je u interesu Evropske unije.

„Ova perspektiva pristupanja same Srbije i drugih zemlja u regionu to mora da bude nešto što će biti uspešno i to mora da postane realnost. Taj zadatak imamo pred sobom u Evropi i ja ću se lično zalagati za to da unapredimo taj proces“, naglasio je Šolc.

Foto:instagram/buducnostsrbijeav

Rekao je i da je ponosan na saradnju sa Srbijom i na to što je 400 nemačkih kompanija stvorilo preko 70.000 radnih mesta u Srbiji

„Taj pozitivan rzavoj želimo da podstičemo“, poručio je Šolc.

Dodao je da je neophodan napredak u evropskin integracijama naročito u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala.

Šolc je rekao da je ključna tema bio dijalog Beograda i Prištine.

„Razgovarao sam s Vučićem o tome koliko je važan napredak u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma i sve dogovorene obaveze moraju biti poštovane, jednostrani potezi tu nisu od koristi“, rekao je Šolc i dodao:

„Dijalog je od ogromnog značaja kako za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, tako i za evrointegracije obe zemlje“, rekao je nemački kancelar.

Foto:instagram/buducnostsrbijeav

Nemački premijer naglasio je i da je važna tema razgovora bila situacija u Ukrajini.

„Zemlje kandidati u ovako teškim vremenima moraju da pružaju jedna drugoj podršku. Smatram da je važno da svi šaljemo istu poruku i da svi ne možemo prihvatiti rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Posebno je teška situacija i upravo u tako važnom vremenu, oni koji su u istom taboru treba da pruže jedni drugima podršku. „, rekao je Šolc.

Upitan da prokomentariše šta mu je Vučić rekao u vezi svoje odluke na temu Ukrajine, Šolc je kazao da nije još uvek, da razume predsednika Srbije što to drži u tajnosti, te da će i on tako postupiti.

On je naveo i da je Vučiću izrazio zabrinutost zbog dešavanja u BiH i zbog, kako je rekao, secesionističkog nastojanja Dodika.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Zabrinut sam zbog situacije u BiH. Upravo tamo je važno da se zauzmi svi konstruktivni partneri. Vučić i ja smo se složili da je važno da nastavimo da sarađujemo, najvažniji je projekat je jedinstveno regionalno tržite“, rekao je Šolc i najavio posetu regionu i Srbiji.

Podsetimo, Šolc se danas u Berlinu sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinomn Kurtijem, a nakon sastanka izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine važan jer se Kosovu i Srbiji tako otvara perspektiva ka Evropskoj uniji, a cilj dijaloga je postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

Šolc je najavio posetu Prištini u narednim mesecima da bi do kraja godine ponovo pozvao Kurtija „na još jedan sastanak“ u Berlin.

Istakao je i da je za Nemačku cilj stabilnost regiona.

***

BONUS VIDEO: Zaobilaznim putem do Evrope 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare