Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC, Vesna Lalić

Elektroprivreda Srbije nije spremna za padavine i vremenske uslove koji predstoje našoj zemlji narednih dana. Kako je za Nova.rs rekao radnik TENT-a i član sindikata “Nezavisnost”, Dragoslav Ljubičić, problemi u sistemu kakav je EPS je nemoguće rešiti u roku od mesec dana, koliko je prošlo od prethodne havarije. Prema njegovim rečima, Srbiji ostaje da se nada da u ostatku Evrope neće biti jakih mrazeva i da će moći da uvozi električnu energiju.

Sudeći po najavama metorologa, Srbiju od večeras očekuju nove snežne padavine, a narednih dana našu zemlju očekuje hladno, oblačno vreme, u nižim predelima sa snegom i uz formiranje manjeg snežnog pokrivača, dok će u brdsko-planinskim predelima padati sneg uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

S obzirom na to da je nakon snežnih padavina u decembru, koje su, doduše, bile obilnije, došlo do energetskog kolapsa u čitavoj zemlji, restrikcija i probleme sa isporukom struje, nova najava meterologa predstavlja i te kako razlog za brigu.

To u razgovoru za Nova.rs ističe Dragoslav Ljubičić, radnik TENT-a i član granskog sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost.

“Država, da je bila ozbiljna, smenila bi Grčića odmah, 13. decembra, dan posle one hvarije. Ukoliko dođe do problema, odgovoran neće biti Grčić, već Vučić”, ističe on.

Pročitajte još...

Ljubičić naglašava da brinu najave meteorologa, te da će zaposlenima u energetskom sistemu Srbije biti potrebna “značajna količina sreće i ozbiljna količina rada” kako ne bi došlo do novog kolapsa.

“Zabrinut sam, naravno. Naravno da EPS nije spreman za naredni period i najavljene snežne padavine i mrazove. U pitanju takav sistem u kom nije moguće promeniti sve za mesec dana. Nije se vodilo računa o postrojenjima, kao ni o kopovima i to ne samo u Kolubari, već i u Kostolcu. Na novoj deponiji, koja snabdeva blokove A4 A5 i A6 nema dovoljne količine uglja za pouzdan rad blokova. TENT B, iako ima dovoljnu količinu neke materije koja stoji na deponiji, ali nema kvalitetan ugalj. Koliko sam upoznat, u ovom trenutku imaju dovoljnu količinu mazuta, ali elektrane ne rade na mazut, već na lignit. Blokovi se pokreću na mazut i eventualno sprečava ispadanje blokova”, podvlači on, uz napomenu da ćemo morati pratimo situaciju u drugim zemljama.

“Mi samo treba da molimo Boga da u celoj Evropi ne bude mraz, već da ima delova Evrope u kojima će, zbog meteorološke situacije, biti viška struje i da ćemo je moći da uvezemo.

Utisak nedelje
Dragoslav Ljubičić Foto:Nova S

“Mi ćemo u ovoj zimskoj sezoni, kroz uvoz struje, potpuno nepotrebno potrošiti jednu novu hidroelektranu”, upozorava sagovornik “Nove”.

“Tomaševiću Grčić podmeće klipove”

Ljubičić kaže da je Miroslav Tomašević, direktor za proizvodnju elekrične energije, čovek dobrog inženjerskog znanja, ali da je neophodno da ima podršku države.

“On pokušava na svaki mogući način da vrati sistem u optimalno stanje. Naravno, to neće biti moguće bez ozbiljne podrške države i izvlačenja klipova koje postavlja Grčić i svi oni koji stoje iza njega i podržavaju ga da ostane na bilo kom mestu koje utiče na odlučivanje u okviru EPS-a. Ono što smo videli kolege i ja, to je da Tomašević čini sve što je do njega kako bi sistem pripremio bolje, ali on nema odrešene ruke. Od kad je preuzeo upravljanje snabdevanjem, njemu su se desile neverovatne stvari – od požara na B1, preko raspada mlina i radnog kola na B2, do havarije na sušari i odrona na polju E”, navodi Ljubičić.

BONUS VIDEO Protest radnika EPS: Dosta nam je Grčićeve torture

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare