Aleksandar Vučić, Milorad Grčić
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/Vesna Lalić

Predstavnici nekoliko privatnih firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije, uputili su pismo predsedniku Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio do sad Milorad Grčić. Među potpisnicima pisma našao se i direktor PD. “Pro Tent” d.o.o., Slobodan Vujičić, čije je preduzeće za vreme Grčićevog mandata beležilo najveće uspehe i kojem povereno održavanje distributivne mreže EPS-a.

Kako navodi izvor našeg portala iz EPS, tokom mandata Milorada Grčića, kompanija PD. “Pro Tent” d.o.o., čiji je direktor Slobodan Vujičić, uvećala je broj zaposlenih sa 1000 na 7000 radnika.

Pročitajte još...

Izvor Nova.rs navodi da je “Pro Tent”, za razliku od devet privrednih subjekata izdvojenih iz sastava EPS-a, jedini napredovao.

“Dobar deo njih se danas bori za opstanak i posluje sa velikim minusom. “Pro Tent” je dobio mogućnost da zapošljava po svim radnim jedinicama EPS-a širom Srbije. Poslovi koji je trebalo dodeljivati direktnim ugovaranjem povezanim subjektima, dodeljivani su pod neproverenim okolnostima, putem posebno organizovanih tendera ovom preduzeću, dok su ostali subjekti služili kao pokriće za referentnost i deljena im je dobit u nesrazmerno malim odnosima”, navodi naš sagovornik iz EPS-a.

Izvor Nova.rs dodaje da “Pro Tent”, na osnovu pruženih usluga EPS-u, ostvaraje
višestruko veće prihode od svih ostalih povezanih subjekata zajedno.

“U 2020., samo za usluge centrali EPS, prihodovali su više od 30 miliona evra od ukupnno ostvarenih prihoda, dok će njihov prihod u 2021. će biti značajno viši od 100 miliona”, navodi naš sagovornik.

Izvor našeg portala dodaje da je “Pro Tent” bio angažovan na remontu TENT B1, koji je, kako kaže, pušten u rad, ali je ubrzo i zustavljen zbog blansiranja turbine i loše eksploatacije.

“Ponovo su ga pokretali i odmah zaustavili zbog požara na gorioniku. TENT B1 je i dalje van funkcije”, navodi on.

Ova firma, zajedno sa EPS-om, navodi naš sagovornik, odgovorna je za stanje održavanja distributivne mreže, a samim tim i sa, kako navodi, probleme stanovništva koje je ostajalo bez struje.

Podsetimo, uz PD. “Pro Tent” d.o.o., apel Vučiću da ima u vidu “stručnost” Milorada Grčića, potpisali su i prezudeća Feromont Inženjering (potpisao direktor Vladimir Ilić), Kodar Energomontaža (potpisao potpredsednik Ivan Pantelić), Montavar Metalna Lola (potpisao Dalibor Džogaz, generalni menadžer), PDV Inženjering(potpisao direktor Pavle Pušić), Goša Montaža (potpisao generalni direktor Vladimir Jovičić), Mont-R (potpisao direktor Ratko Pavić), Izo Ekomont (potpisao generalni direktor Dragan Joković), Via Ocel (potpisao vlasnik Vladimir Jović), L.M. – Metalmont (potpisao direktor Ljubiša Pejica), Bet (potpisao direktor Dušan Plešinac), Tehnički centar – Inspekt (potpisala direktorka Vesna Peruničić), DM Welding Industry (potpisao direktor Nikola Panić), Energy Transformation Consulting (potpisao direktor Predrag Šekeljić).

Direktor „Pro Tent-a“ posebno pisao Vučiću

Slobodan Vujičić, direktor kompanije „Pro Tent“, u posebnom obraćanju predsedniku Srbije Aleksandru Vučić je naveo da je Milorad Grčić žrtva medijske hajke, koja se vodi protiv njega zbog krize u termoenergetskom sektoru.

„Kao jedan od najvećih partnera EPS-a, našli smo za shodno da vam se obratimo ovim pismom, kako bismo vam ukazali na sve uspehe koje je imenovani v.d. direktora postigao za svog mandata. Pre svega, imajući u vidu njegov doprinos u očuvanju i napretku Privrednog društva pružanje usluga „‘Pro Tent'“, navodi se u uvodu.

Foto: Privatna arhiva

U pismu Vujičić je opisao kako je nastalo njegovo preduzeće, koje je, kako kaže, od osnivanja usmeren ka EPS-u.

„Sve do imenovanja gospodina Grčića za v.d. direktora EPS-a, privredno društvo je imalo velikih problema u poslovanju, bez razumevanja rukovodstva EPS-a, pre svega za status naših radnika koji su obavljali najvažnije i najteže poslove u sistemu EPS-a. Podsećanja radi, za vreme prethodnog režima ‘Pro Tent’ je više puta bio pred gašenjem“, navodi direktor ovog preduzeća.

Vujičić navodi da je dolaskom Grčića „pokrenut najveći investicioni ciklus“ u istoriji EPS-a, te da kritike koje dolaze na račun Grčića, najpre iz Ministarstva energetike, nisu ni korektne, ni etične.

„One su usmerene, pre svega, prema gospodinu Grčiću. Jasno je da je nedavni, kratkotrajni problem u proizvodnji, se ne može svoditi na subjektivnu odgovornost v.d. direktora JP EPS. U tako velikim i složenim sistemima, kao što je EPS, može doći do raznih nepredvidivih i problematičnih situacija. Međutim, umesto da zajedničkim snagama, u sinergiji, resorno ministarstvo i rukovodstvo EPS-a rešavaja nastali problem, svedoci smo situacije u kojoj ministarstvo neistinitim izjavama i analizama, te nekompetentnim ocenama, osipa paljbu po rukovodstvu EPS i gospodinu Grčiću“, navodi se u pismu.

Direktor „Pro Tenta“ dodaje da, ukoliko se postavlja princip objektivne odgovornosti za Grčića, isto mora da važi i za resornu ministarku Zoranu Mihajlović.

„Pretpostavljamo, međutim, da je građanima Srbije jasno da krivica za nedavni problem sa snabdevanjem električnom energijom ne može biti na pojedincu, posebno ne na gospodinu Grčiću, koji je, kako smo već istakli, ličnim zalaganjem i smopregornim radom doprineo da se kapitalni remont bloka B1, kao najvažniji strateški projekat u okviru EPS-a u 2021. godini, završi u rekordnom roku kako bi postrojenje bilo spremno za zimski period. EPS je, na čelu sa Grčić, uprkos nekonstruktivnom držanju resornog ministarstva, problem proizvodnje rešio brzo i efikasno tako da građani i privreda nisu osetili nedostatak struje“, navodi se u pismo upućenom Vučiću.

Vujičić ističe da njegovo privredno društvo nikada nije bilo stabilnije, radnici „nikad zadovoljniji“, nego što je slučaj od kad je Grčić imenovan za v.d. direktora EPS.

Pročitajte još...

„Osetili smo potrebu da vam u ovom, po EPS specifičnom trenutku, ukažemo na to koliko je gospodin Grčić doprineo konsolidaciji našeg privrednog društva i blagostanju naših radnika. Iskoristili bismo ovu priliku i da izrazimo svoju ubeđenost da je interes građana Srbije, kao i srpskih mašinskih, elektro i građevinskih firmi iz sektora energetike, da EPS nastavi da kvalitetno i pouzdano snabdeva sve potrošače električnom energijom“, navodi se, između ostalog, u pismu.

BONUS VIDEO: Zašto nema Grčićeve ostavke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram