Foto:Vesna Lalić

Umesto da kao novoizabrani narodni poslanik iznese predloge kako da se prevaziđe kriza u kojoj se ovdašnje društvo nalazi, predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić se svojim bahatim ponašanjem i uličarskim rečnikom u potpunosti uklopio u narativ koji baštine funkcioneri vladajuće koalicije.

Izdavajući se za patriotu, a sve pod plaštom lažne pristojnosti i umerenosti, prvi čovek Novog Beograda u prethodnom periodu je više puta demonstrirao ponašanje kojeg bi se stideo svaki iole ozbiljan političar.

Da mu uličarski rečnik itekako paše, Šapić je demonstrirao i prethodne večeri. Nakon što je aktivista Inicijative „Ne davimo Beograd“, Dobrica Veselinović na Tviteru ukazao da firma “Cunami house”, poznata po uzurpaciji Savskog keja kroz nelegalnu lukrativnu gradnju, širi svoje prisustvo i na dunavsku obalu i nastavlja nelegalnu postavku splavova, usledio je prostački i uličarski odgovor predsednika opštine Novi Beograd.

Majmuni i testisi

“E moj Novice. Vidim da si se razgoropadio ovde opasno kad sam ja u pitanju. Prozivaš me, sprdaš se sa mnom, da ne kažem podjebavaš me, već mesecima unazad. Nažalost, taj magupluk koji pokušavaš da emituješ, nije baš potpunom u skladu sa kesicama koje poseduješ. Obično to tako ide”, rekao je političar za kojeg je glasalo 4,2 odsto glasača u Srbiji, svrstavajući se na stranu onih koji uništavaju beogradske obale i narušavaju eko sistem reka.

Programska rešenja zamenile su uvrede i pretnje, a obletanje oko kolača zvanog vlast, očigledno je bio dovoljan povod lideru SPAS-a da ne kontroliše svoje ponašanje i da u kafanskom maniru odgovara svakom ko mu postavi nezgodno pitanje. Zvuči poznato?

U odnosu na njegovu vaterpolo karijeru, koja je nesporno velika, na pozornicu menjstrim politike Šapić je došao potpuno nespreman, bez jasne koncepcije šta je ono za šta se zalaže. Većini glasača, kao i onima koji aktivno prate politička zbivanja u našoj zemlji, veoma je teško da procene šta je zapravo njegova politička agenda i da li ona uopšte postoji. Osim uvreda na račun neistomišljenika, prepucavanja preko društvenih mreža, argontnog stava prema medijima, od prvog čoveka najveće beogradske opštine retko smo mogli da čujemo nešto konkretno.

Udvaranje Vučiću

A koliko je ta, blago rečeno, nespremnost lidera nove parlamentarne stranke očigledna, ilustruje i njegova izjava nakon konsultacija za formiranje vlade sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iako je reč o pitanju koje je od opšteg interesa javnosti i od kojeg zavise životi miliona građana, Šapić je odlučio da privatno proćaska sa predsednikom Vučićem.

“To je bio privatan razgovor dva odrasla čoveka na ozbiljne teme i kad budem smatrao da treba da iznesem u javnost, izneću u javnost“, rekao je novinarima nakon razovora u Predsedništvu.

I tu niz problematičnih izjava Aleksandra Šapića nije završen. U maniru onih koji su nas mesecima lagali, i on se pridružio osporavanju medicinskih radnika koji su se usudili da dignu glas protiv sveoopšteg nemara u srpskom zdravstvu.

“Ako je argument za ispravnost nečega činjenica da je 2.000 lekara kako kažete potpisalo peticiju, da je oko 2.000 medicinskih radnika to potpisalo, a ne samo lekara, onda je po toj logici još jači argument za neispravnost te iste stvari činjenica da 88.000 preostalih medicinskih radnika u Srbiji nije potpisalo tu peticiju”, rekao je Šapić u intervjuu listu “Danas”.

Pohvale SNS

Tako je Šapić iskoristio priliku, ne samo da unizi lekare, već da se još jednom dodvori onome kome najviše odgovara da se osporavaju pobunjeni medicinari, a koji bi ga zbog toga mogao nagraditi i nekim resorom u novoj vladi. Da je spreman da se udvara pokazao je i nešto ranije kad je, komentarišući proteste ispred Skupštine, izjavio kako ih on ne bi ni dozvolio. 

Bilo da bude vlast u narednom deljenju karata ili “opozicija”, za Aleksandra Šapića se već sad može reći da je sa svojim vokabularom i ponašanjem dorastao “političkim vedetama” koje godinama gledamo i zbog kojih crvenimo. Koju god rolu da dobije, jedno je sigurno – odigraće je savršeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare