Foto:Nova S, TANJUG/ JADRANKA ILIC, BIRN Srbija, Nova S

Većina opozicionih odbornika Skupštine grada Beograda danas u 17 sati održaće sastanak, na kojem će se dogovarati o zakazivanju vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni gradonačelnika Aleksandra Šapića. Razlog je to što je mimo zakona legalizovao nadograđeni deo stana na Bežanijskoj kosi. Kako predstavnici opozicije kažu za novine “Nova” neprihvatljivo je da gradonočelnik Beograda na ovakav način trguje uticajem i zloupotrebljava položaj.

Naime, opština Novi Beograd je nezakonito ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

“Krajem jula ove godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda (20. juna 2022), Aleksandar Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine). Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, piše BIRN.

Pročitajte još...

Tim povodom se opozicija danas sastaje, a u zavisnosti od ishoda sastanka, doneće odluku da li će zahtevati sednicu gradskog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o Šapićevoj smeni. Procedura je takva da im je potrebno 38 odborničkih glasova da bi se uopšte predao zahtev predsedniku Skupštine grada. On zatim ima rok od pet dana da zakaže sednicu, koja bi trebalo da se održi u roku od 15 dana.

Današnjem sastanku će prisustvovati odbornici Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke i Ne davimo Beograd i Moramo. Pozivi su, kako kažu iz SSP i Narodne, poslati i odbornicima koalicije Nada, Srpskoj stranci Zavetnici i Dverima, a prema njihovim rečima potvrdni odgovor dobili su od Dveri i DSS, dok se za Zavetnike ne zna da li će doći, jer nisu odgovorili na poziv.

U Dverima, međutim, za Novu kažu da nisu pozvani ni na kakav sastanak opozicije, ali da su “uvek zainteresovani za smenu aktuelne vlasti, ali ne i povratak bivšeg režima, te da su upravo oni taj treći put”.

Šef odborničke grupe SSP Mila Popović za novine “Nova” kaže da je neprihvatljivo da gradonačelnik Beograda samo mesec dana nakon što je stupio na ovu funkciju nezakonito legalizuje svoj stan od 403 metra kvadratna.

Mila Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“On je zloupotrebio funkciju, prekršio je zakon i ne može da vodi Beograd, kao ni što stranka koja ga u tome podržava ne može da vodi državu”, kaže Popović.

Sličnog je mišljenja i šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović.

Miloš Pavlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“To nije prva nezakonitost. Šapić je u martu 2021. zloupotrebio položaj i trgovao uticajem, pa je najpre na čelo opštine Novi Beograd postavio osobu od poverenja, a onda mu ta opština nezakonito ozakoni nelegalnu gradnju. Takva osoba nema ni moralne, ni pravne uslove da bude na čelu Beograda, niti ima kredibilitet”, navodi Pavlović.

Odbornik DS Filip Tatalović kaže da postoji svest kod opozicije da nemaju većinu da odluku o smeni Šapića izglasaju u Skupštini grada, ali da je važno da se o tome raspravlja i da se građani o informišu o nezakonitim radnjama gradonačelnika.

Radomir Lazović, Dobrica Veselinović i Filip Tatalović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I odbornici NADA smatraju da se o ovome mora raspravljati.

“Mi prvo moramo da vidimo da li su ovi navodi za Šapića tačni, ako jesu to jeste tema za raspravu. Svi građani treba da poštuju zakon, a pogotovu javni funkcioneri. Ne očekujem mnogo od te sednice i ako uspemo da je zakažemo, jer su odbornici vlasti već nekoliko puta glasali mimo zakona”, zaključuje Marko Sarić iz Novog DSS.

BONUS VIDEO: Šapić u raljama nelegalne gradnje