Svečano otvaranje spomenika despotu Stefanu Lazareviću Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću koji je postavljen na uglu Palmotićeve i Bulevara despota Stefana u Beogradu, građane Srbije koštao je gotovo punih 150.000 evra.

Ko i u slučaju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, i u ovom slučaju beogradske vlasti nisu raspisivale tender kako zakon nalaže, već su sve dogovarale u direktnim pogodbama. To znači da su sami sve birali i umetnika i izvođača.

Sredinom decembra prošle godine objavljeno je obaveštenje u kome se navodi da će biti sproveden pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva. Kao razlog za to navedeno je da je reč o jedinstvenom umetničkom delu.

Izrada tog modela je plaćena 21.000 evra, što je i sam vajar/umetnik Svetomir Arsić potvrdio. Ono što je, međutim, zanimljivo je da isti taj model već postoji, odnosno izložen je u postavci Istorijskog muzeja Srbije. Time međutim nije izbegnuto plaćanje „izrade modela“.

Foto:Facebook/@Goran.Vesic.zvanicna.stranica

S druge strane izrada samog spomenika je koštala oko 128.000 evra sa uračunatim PDV-om. Posao, takođe direktnom pogodbom, dobila je firma Primus BMJ iz Beograda.

Direktnim pogodbama su beogradske vlasti onemogućile konkurenciju a samim tim i šansu da se dobije najpovoljnija ponuda, odnosno cena. Na isti način je dogovarano i pravljenje spomenika Stefanu Nemanji čiju cenu gradske vlasti, mimo zakona, kriju.

U planu još tri spomenika

Gradske vlasti, pored spomenika despotu Stefanu Lazareviću imaju u planu i izradu i postavljanje još tri spomenika.

Spomenik Aleksandru Deroku, odnosno model, radiće umetnik Zoran Kuzmanović. Prethodno je formiran Odbor za podizanje spomenika koji je doneo odluku da se autor angažuje po pozivu.

Prema ugovoru koji je već potpisan, ovaj posao koštaće 3,8 miliona dinara, odnosno oko 32.000 evra.  Za ovaj spomenik u ugovoru se ne navodi gde će biti postavljen.

Sve to je deo plana javnih nabavki Sekretarijata za kulturu Grada Beograda koji je usvojen krajem 2020. godine. Taj plan predviđa i troškove od više od 21 milion dinara za „konsultanske usluge i pružanje stručne pomoći u sprovođenju i organizaciji urbanističko arhitektonskih konkursa za izradu idejnih rešenja spomen- obeležja na teritoriji Grada Beograda“.

Zanimljivo je da su pre angažovanja konsultanata već potpisana dva ugovora. Za ovu nabavku, za razliku od ostalih, predviđen je otvoren postupak javne nabavke.

Vlast Beograda ima nameru da podigne i spomenik Vasku Popi. Procenjena vrednost ovog umetničkog dela je 5,8 miliona dinara (oko 50.000 evra). Istim planom predviđeno je i da se izradi skulptura Olge Jevrić, po ceni od 7,8 miliona dinara ( oko 66.000 evra).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare