Dejan Šoškić. Foto: Vesna Lalić

Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je da međunarodni dokument "Pandorini papiri", u kojem se spominju i zvaničnici u Srbiji nije dobar signal za strane investitore, te naglasio da ne očekuje nikakvu reakciju drugih zvaničnika u našoj zemlji.

Komentarišući aferu „Pandorini papiri“, u okviru koje su razotkrivene brojne nelegalne transakcije domaćih političara među kojima su Siniša Mali, ali i kum Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, Šoškić je za Nova.rs rekao da to nikako nisu dobri signali za privredni ambijent u našoj zemlji.

„Nažalost to samo šalje signal koliko su jake institucije u našoj zemlji i koliko je prisutna vladavina prava. Sve je to bitno za investitore i naravno da ova dokumenta nisu dobar signal za investitore iz inostranstva. Nažalost, ovo nije prvi put da nam stižu ovakvi signali“, rekao je za Nova.rs Dejan Šoškić i dodao:

„Bilo bi normalno da dođe do nekog institucionalnog odgovora u našoj zemlji, ali ne očekujem da će biti nekakvog odgovora. To se nije dešavalo ni ranije, pa ne verujem da će sada. Žao mi što se naši zvaničnici nalazi na listi zajedno sa zvaničnicima iz drugih, uglavnom nerazvijenih zemalja“, zaključio je Šoškić.

Podsetimo, Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je niz političara i javnih ličnosti iz sveta, ali i Srbije činilo razne nelegalne transakcije. U dokumentima je potvrđeno da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

U Pandorinim papirima pominje se i Nikola Petrović, Vučićev kum i bivši direktor Elektromreža Srbije. U tekstu OCCRP-a navodi se da je Petrović postao vlasnik kompanije sa britanskih Devičanskih Ostrva, koja je osnovana 2016. godine, preko švajcarske konsultantske kuće „Fidinam and Alcogal“.

Bonus video: 24 minuta Vidojković protiv Vučića – Afera

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar