SPS izborni štab Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Socijalistička partija Srbije je samo u prošloj godini od izdavanja nekretnina zaradila oko 46 miliona dinara ili oko 390.000 evra, pokazuje finansijski izveštaj te stranke za 2021. godinu. Reč je o nekretninama koje je SPS nasledio od Saveza komunista Jugoslavije i od čijeg iznajmljivanja godinama finansira svoj rad.

SPS je jedna od retkih stranaka u Srbiji koje u svom vlasništvu imaju nekretnine. Međutim, za razliku od SNS, SRS i DSS, poseduje ih na desetine i od njih na godišnjem nivou zarađuje na desetine miliona dinara.

Samo u 2021. na ime zakupa socijalisti su zaradili 45.699.985 dinara ili 387.288 evra. To proizilazi iz finansijskog izveštaja SPS, koji je objavljen na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Ta partija je najviše zaradila od izdavanja objekta u Požarevcu, u Starom korzou – oko 4,9 miliona dinara, zatim od nekretine u Smederevu u Ulici kraja Petra – 3,1 milion dinara i u Beogradu u objektu na Studentskom trgu – oko 2,4 miliona dinara.

To je nešto veća zarada u odnosu na prošlu godinu, kada je SPS od iznajmljivanja nekretnina prihodovao 44,3 miliona dinara ili oko 375.000 evra.

Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Kako je ranije objavljeno, socijalisti su raspolagali sa čak 80 nekretnina, od kojih je 27 bilo u njihovom vlasništvu, dok su još 53 objekta koristili, ali su oni imali status društvene svojine. Vođeni su i neki sudski sporovi oko utvrđivanja vlasništva, a nije poznato kako su okončani.

Najveći i najvredniji objekat socijalista je zgrada od oko 3.000 kvadrata na Studentskom trgu u Beogradu, koja je po proceni banke vredna više od četiri miliona evra. U njoj se nalaze sedište i gradski odbor stranke, a u prizemlju je bio noćni klub.

U prestonici imaju još nekoliko objekata, čija je ukupna vrednost veća od dva miliona evra. Među najvećim su i zgrade u Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Funkcioneri SPS ranije su navodili da plaćaju ogroman porez na imovinu i za one koje su na papiru u njihovom vlasništvu i za one koje samo koriste. Kako su govorili, uplaćuju i PDV na ime zakupa, a zbog svega toga sve te nekretnine sa sobom nose i ogromne troškove.

BONUS VIDEO Dačić kao vino – telo se menja ali karakter ostaje 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare