Aleksandar Vučić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Gotovo pola godine od prve najave, predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić kreće u formiranje nove političke organizacije koja će, kako je objavljeno, dobiti naziv “Narodni pokret za državu”. Sudeći po onom što smo do sada čuli, novi Vučićev pokret biće nadstranački, okupiće delove vladajuće koalicije i nestranačke ličnosti, a ideološki će biti okrenut kao centru. Sagovornici “Nove” navode da je Vučićev cilj da “rebrendira” SNS, proglasi je bivšom vlašću i zaustavi pad rejtinga zbog potpisivanja sporazuma sa Kosovom.

Vest da će Aleksandar Vučić osnovati novu političku organizaciju prvo je nezvanično najavljivana, a potom je u septembru prošle godine to na konferenciji i zvanično potvrdio lider SNS. Iako je radni naziv te organizacije bio Srpski blok, juče je objavljeno da će se novi Vučićev savez zvati “Narodni pokret za državu”.

Formiranje ovog pokreta dolazi u trenutku kada Vučić pregovara o primeni prihvaćenog evropskog sporazuma o Kosovu i navoda da i njemu i naprendjacima pada rejting.

Bojan Pajtić, bivši lider DS i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže za “Novu” da Vučić ima problem sa tim što je Srpska napredna stranka postala prilično ozloglašen brend i on mora da na neki način rebrendira tu organizaciju.

“Očekujem da pored nje u tu novu organizaciju uključi možda i neke ličnosti koje nisu stranačke, a bliske su SNS i neke manje poltiičke organizacije koje su do sada bile u koaliciji sa njom. To će očigledno biti još jedan marketinški trik, čiji je cilj da nakon što se formira taj pokret i SNS bude ‘bivša vlast’, jer vrlo mu je teško da za promašaje i greške krivi ‘bivšu vlast’ (DS-a) tako što je već 11 godina na vlasti. Dakle, vreme je da SNS postane ‘bivša vlast’, a Aleksandar Vučić bude još noviji Aleksandar Vučić, nego što je bio 2012”, smatra Pajtić.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

On kaže da sam naziv pokreta ima za cilj da prikrije ono na šta je Vučić pristao prihvatanjem evropskog sporazuma o Kosovu.

“On je praktično priznao nezavisno Kosovo, a to je nepopularno kod njegovih birača i želi svoje birače praktično da obmane tako što će se retorički pozivati na neku principijelnost kakvu nije pokazao do sada”, zaključuje Pajtić.

Politikolog Boban Stojanović smatra da formiranjem Narodnog pokreta za državu lider naprednjaka želi da smanji rast nacionalnih i konzervativnih opcija i da zaustavi svoj pad (rejtinga) i pad SNS.

“Predsednik je unapred znao šta će se dešavati u periodu koji je iza nas. On je znao da će morati u nekom trenutku da dodatno ojača svoju poziciju u kontekstu onoga da je on najveći zaštitnik Srbije i Kosova.. On je 10 godina u svom biračkom telu doživljen kao faktor mira i stabilnosti, ali i najveći zaštitnike Srbije, Srba i Kosova. U međuvremenu, desilo se sve što se desilo”, kaže Stojanović za “Novu”.

Boban Stojanović Foto: N1

On navodi da je siguran da su mu istraživanja javnog mnjenja pokazala da sa jedne strane rastu nacionalne i konzervativne stranke, a u prilog tome mi govore naslovne strane propagandnih medija SNS.

“On u stvari ima kampanju, gde će pokušati da ljudima predstavi da je sve u redu, da se ništa nije desilo, da član 4. sporazuma ne postoji, da tu niko ništa nije potpisao, da on nije ni za šta kriv i da u nekom narednom periodu ostane kod svojih birača doživljen kao osoba koja je najveći zaštitnik Srbije, Srba i Kosova. I to je cilj”, ističe Stojanović.

On dodaje da je formiranje novog Vučićevog pokreta neka vrsta rebrendiranja SNS.

“Ja sam siguran da predsednik Vučić nikad više neće reći tri magične reči – a to su Srpska napredna stranka”, zaključuje Stojanović.

O formiranju novog pokreta, u to vreme Srpskog bloka, osim Vučića govorili su i pojedini funkcioneri naprednjaka. Poslanik Vladimir Đukanović govorio je da nova organizacija neće srljati ka evropskim integracijama, iako je cilj da Srbija postane članica EU, kao i da se neće zalagati za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

BONUS VIDEO Srpski blok ili, po Vučiću, blok pristojnosti primamljiva ili nepristojna ponuda opoziciji