Foto;Shutterstock

Stranka slobode i pravde pre nekoliko meseci je kao deo plana za Dan posle izašla sa obećanjem da nadokanda za trudnice i porodilje neće biti manja od minimalne plate u Srbiji, piše u njihovom saopštenju. Vlada Srbije je kako dodaju, ovaj plan "prepisala", ali ne kako treba.

„Pre nekoliko meseci Stranka slobode i pravde je kao deo plana za Dan posle izašla sa obećanjem da nadokanda za trudnice i porodilje neće biti manja od minimalne plate u Srbiji. I da to važi kako za žene koje rade tako i za one koje nisu zaposlene. Vlada Republike Srbije je juče usvojila dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koja predviđa naknadu u visini mininalne zarade ali samo za četiri meseca, odnosno od 28 dana pre porođaja pa do navršenog trećeg meseca deteta! Uz to ovo pravo imaju samo zaposlene žene. Dakle, naprednjaci ne samo da sami ne mogu da smisle ništa korisno i dobro, oni ne umeju ni da prepišu“, piše u saopštenju SSP.

Zato su još jednom podsetilo na tri osnovne tačke njigovog plana za Dan posle:
„Svim trudnicama, porodiljama i majkama do detetove prve godine, iz radnog odnosa ili nezaposlenim, isplaćivati najmanje minimalnu mesečnu zaradu. Obračun naknada za prethodnih 12 meseci umesto sadašnjih 18, za porodiljsko odsustvo i odsustvo za negu deteta, podjednako i za preduzetnice i žene iz poljoprivrede. Podjednaka prava za sve porodilje što uključuje i obračun naknada za preduzetnice za dve godine odsustva za treće i četvrto dete“, piše u saopštenju SSP.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare