Dejan Cika
Dejan Ćika Foto:Vesna Lalić

U sred zimske sezone u najvećem domaćem skijalištu, na Kopaoniku, već nedelju dana ne radi jedna od glavnih žičara, koja kreće iz centra skijališta i ide do Pančićevog vrha. U isto vreme skijaši plaćaju punu cenu ski pasa. Za sve to je odgovorno JP Skijališta Srbije na čijem čelu je od 2017. još jedan kadar SNS - Dejan Ćika.

Poslednje informacije sa Kopaonika kažu – skijaši na toj planini suočeni su sa velikim problemom koji se pojavljuje još od Nove godine, a to je kvar glavne žičare Pančićev vrh. U poslednjem svom „neradu“, žičara nije funkciji već nedelju dana. Niko ne zna kada će biti popravljena.

Istovremeno, cena ski pasa nije smanjena, iako ponuda nije kompletna.

U svemu ovome, jasno je, odgovorno je JP Skijališta Srbije i Dejan Ćika koji se nalazi na njegovom čelu.

Ćika se inače prethodnih godina u dva navrata našao u centru pažnje javnosti – jednom zbog nelegalne kafane na Pančićevom, a drugi put kao potpisnik Sporazuma o izgradnji sporne gondole u Beogradu.

Do danas nije otkriveno ko zapravo stoji iza gradnje nezakonito podignutog objekta na Pančiećvom vrhu, a kao investitor formalno se navodi izvesna Snežana Mitković, kojoj se sudi zbog divlje gradnje. Deo te afere bio je i Dejan Ćika, ali se iz cele priče elegantno izvukao.

Naime, Ministarstvo građevinarstva je protiv njega podnelo krivičnu prijavu, jer je JP Skijališta Srbije investitorki nelegalnog objekta na Pančiću omogućilo da koristi vodu i struju sa njihove mreže, što je prema zakonu krivično delo. Kako je objavio Insajder, zahvaljujući tome u nelegalnom objektu mesecima je nesmetano radio i restoran.

Skijališta Srbije vodu i struju nisu isključila čak ni nakon što je izdato rešenje o rušenju objekta, već su naprotiv, uredno dostavljali investitorki račune za struju i priključenje na mrežu.

Objekat na Pančićevom vrhu Foto:Nova.rs

U krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva, u koju je Insajder imao uvid, nelegalnom objektu nije isključena voda i struja, iako je krajem 2017. i komunalna inspektorka na terenu ustanovila da nije reč o montažnom objektu već o betonskom zdanju, za koje investitorka nema građevinsku dozvolu.

Uprkos toj činjenici, kako se navodi u krivičnoj prijavi, direktor JP Skijališta Srbije Dejan Ćika, postupio je suprotno odluci.

„Dejan Ćika je dozvolio priključenje na elektro mrežu i tehničku vodu bespravno sagrađenog objekta, iako je znao da nije ni montažnog karaktera niti ima građevinsku dozvolu. Imajući u vidu sve navedeno, to je očigledno da postoji osnovana sumnja da su se u radnjama osumnjičenog Dejana Ćike, kao odgovornog lica – direktora Skijališta Srbije, stekli elementi krivičnog dela Priključenje objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole“, navodi se u krivičnoj prijavi koju je podnelo Ministarstvo građevinarstva, a objavio je Insajder.

Sve se završilo tako što je u ovom slučaju primenjeno načelo oportuniteta – Ćika je u humanitarne svrhe uplatio 150.000 dinara, a krivična prijava protiv njega je odbačena.

Platili seču stabala zbog gondole

Dejan Ćika je kao direktor Skijališta Srbije potpisao Sporazum o izgradnji gondole na Kalemegdanu. Do obustave radova na gradnji te žičare, on se povremeno oglašavao.

On je obavestio javnost da su počeli pripremni radovi sečom stabala duž trase kojom će ići buduća gondola. U sklopu te akcije, posečeno je čak 155 stabala – 108 na novobeogradskoj strani (Ušće) i 47 na opštini Stari grad (Kalemegdan).

„Platili smo Gradu Beogradu 25 miliona dinara za posečena stabla“, izjavio je Ćika.

Upravo seča stabala bila je inicijalna kapisla da se građani „dignu“ protiv projekta beogradske gondole, koji je na kraju obustavljen.

Inače, Dejan Ćika je na čelu Skijališta od 2017, a prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije plata mu je 196.078 dinara.

BONUS VIDEO Počinje ski-sezona Cene više, a Kopaonik pun

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare