sns izbori kombo
SNS izbori

Izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu potvrdili su da Srpska napredna stranka ima razrađen sistem koji ima za cilj - pobedu i potpunu kontrolu svega. U tu svrhu se koristi svaki put ista metodologija. To na svim izborima podrazumeva nabildovane momke zadužene za zastrašivanje kako građana tako i opozicije, spiskove birača, “kućne posete”, poklon pakete i SMS poruke, funkcionere i stranačke letke na biralištima. To je prema mišljenju direktora NewsMax Adria Slobodana Georgieva znak da Vučić mora da pobedi gde god je takmičenje, te da od ove radikalske politike neće odustati nikada.

Izbori za savete mesnih zajednica. Većina građana sasvim sigurno ne bi ni znala da to postoji, niti kada se tačno u njihovoj opštini to održava, da nije bilo onih slika iz Novog Sada prethodnog vikenda.

Šta smo videli za vikend u Novom Sadu?

Danima pre izbora aktivisti Srpske napredne stranke obilazili su domove građana, delili poklone i flajere na kojima su navedeni njihovi kandidati za savete mesnih zajednica, sve sa fotografijom Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, iako na ovim izborima političke stranke ne bi smele da učestvuju.

Potpuno zanemarujući ovu zabranu, SNS je građanima Novog Sada danima ranije slala i SMS poruke u kojima ih poziva da glasaju za njihove kandidate. Aktivisti SNS hvalili su se uništenim materijalom protivkandidata, koje su vadili iz poštanskih sandučića.

Andrej Vučić i crni džipovi

Obišao je mesne zajednice i brat predsednika Srbije Andrej Vučić i slikao se sa članovima SNS. Doduše “skromno, iz trećeg reda”, kako je kasnije objasnio predsednik.

Saopštenje za medije GO Narodne stranke Novi Sad
Foto: Facebook/zarkomicin

Na dan izbora odmah su počeli prvi incidenti. Napadnut je jedan nezavisni kandidat ispred mesne zajednice, aktivisti SNS delili su flajere i instruisali građane za koga da glasaju, počeli su da pristižu prvi snimci na kojima se vide pristalice SNS ispred izbornih mesta sa stranačkim materijalom i spiskovima glasača, crni džipovi sa nabildovanim momcima kružili su ispred glasačkih mesta i sporadično dovozili na glasanje mahom starije osobe…

Već viđeno. Na svakim prethodnim izborima. Doduše, nikad na onim za mesne zajednice.

A koliko je upravo ovim izborima dato značaja u SNS govori izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da ga je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, pitao da li da ponište izbore za savete mesnih zajednica, jer su naprednjaci izgubili na određenim mestima. Što je tačno tri od ukupno 42 mesne zajednice u kojima su se održavali izbori.

Georgiev: Vučić bi i Đokovića pobedio 

Sve to prema rečima direktora NewsMax Adria Slobodana Georgieva znači samo jedno – Vučić mora da pobedi.

Foto:Nova S/Ivan Dinić

“Reč je o izborima za mesne zajednice i ovo što se dešavalo u Novom Sadu pokazuje da kod Vučića nema cile-mile. Gde god postoji neko takmičenje mora da se pobedi. Nema milosti. Ja sam već rekao on bi morao da pobedi i Novaka Đokovića da zna da igra tenis. Znači, gde god su bilo kakvi izbori svi ima da rade, da skupljaju potpise, da kontrolišu biračke spiskove, da izvlače glasače. Kad kažu on je uvek u kampanji, pa jeste, ali zato što su non stop neki izbori, pa makar i za mesne zajednice i on na svima mora da pobedi i to ubedljivo. E sad pitanje je samo da li postoji ikakva mogućnost da se druga strana tome suprotstavi i da pokaže bilo kakav otpor. Građani Novog Sada su pokazali da je i to moguće”, kaže Georgiev.

Uveren je da ćemo takve slike gledati na svim budućim izborima.

“Dok god postoje radikali, to će uvek biti isto. Oni sigurno neće postati deca cveća. To je to. To je taj sistem, koji smo gledali na svim izborima. Na kraju dana, opet kažem, sve zavisi od građana. Ako se plaše ćutaće, ako žele da pruže otpor stvari će se promeniti”.

Strah od gubitka kontrole

Na ovu temu govorio je i sociolog Jovo Bakić za Danas i rekao da je Srpska napredna stranka na izborima za savete mesnih zajednica pokazala da „svake izbore smatra pitanjem života i smrti“, odnosno da žele da zadrže potpunu kontrolu.

Foto:Vesna Lalić

„Naprednjaci se plaše da, ako negde izgube kontrolu, to će početi da se širi i na druga mesta. To ne odgovara njihovoj jednostranačkoj viziji politike. Mi danas gledamo fasadni višestranački sistem, sa jednom dominantnom strankom i on je u suštini autoritaran. Ta pretenzija SNS za apsolutnom vlašću je u funkciji prikrivanja kriminalnih veza koje se vide i kroz prisustvo Zvonka Veselinovića, a poznato je da on deluje u Vojvodini, i gotovo po pravilu u sudejstvu sa bratom predsednika SNS, koji formalno nema nikakvu funkciju u stranci“, rekao je Bakić i naglasio da bi trebalo da bude ohrabrujuće to što su se pojavili nezavisni kandidati spremni da uzmu učešća u radu mesnih zajednica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare