Aleksandar Vučić i predsedništvo SNS Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U 11 postupaka koji su protiv Srpske napredne stranke (SNS) pokrenuti pred Prekršajnim sudom u Beogradu u periodu od 2016. do 2022. godine, do sada nije doneta nijedna pravnosnažna presuda, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pre pet godina SNS je dobila na poklon prostorije na Novom Beogradu vredne oko 1,3 miliona evra, a iako ta donacija u mnogome prevazilazi limit dozvoljen Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, do danas niko nije odgovarao, objavio je CINS.

Agencija za sprečavanje korupcije već godinama ne podnosi prekršajnu prijavu, a poslednji put u junu prošle godine su za CINS odgovorili da su provere i dalje u toku.

Da slučaj ne bi zastareo, Agencija je morala da zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnese u roku od pet godina od prekršaja, što je isteklo u decembru prošle godine.

Iako iz Agencije nisu odgovorili da li su ispoštovali rok, iz Prekršajnog suda su saopštili da im taj zahtev do danas nije stigao.

Kao jedan od razloga za to što nije doneta nijedna presuda, CINS navodi činjenicu da se advokat SNS Dragan Ivanović i Dušica Nikolić koja je zadužena za finansije u stranci, retko pojavljuju na ročištima.

Ivanović je svoje nedolaske na sud pravdao time da ima poslovne ili porodične obaveze u Crnoj Gori, da slavi slavu, da je na Kopaoničkoj školi prirodnog prava ili da istog dana ima zakazano ročište u drugom sudu, dok se, sa druge strane, Nikolić često pravdala zdravstvenim problemima, a u nekim slučajevima kada je sud zahtevao od policije da je dovede, oni je na adresi nisu nalazili.

Kada se protiv SNS vodio postupak zbog sumnje da nisu prijavili sav novac kojim je plaćena organizacija posete Rudolfa Đulijanija, sud više od pet godina nije uspevao da sasluša okrivljene, advokat se takođe nije pojavljivao pod različitim izgovorima i na kraju je slučaj zastareo.

Ivanović je za CINS rekao da nije imao nikakvih zlih namera.

„To je stvar izbora, mog posla, drugog angažmana, i tako dalje. Imao sam i zdravstvenih problema, to je posledica toga“, objasnio je on.

U jednom od dva slučaja u kome je sud doneo prvostepnu presudu, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu je presudu poništio jer nije ispitan okrivljeni.

Tako je bilo u slučaju koji se protiv SNS vodio zbog nedozvoljenog doniranja računarske opreme Školskoj upravi Nišavskog okruga, a Nikolić u tvom postupku nije mogla da bude saslušana jer se pet godine nije odazivala na pozive suda.

BONUS VIDEO Vučićev odlazak sa čela SNS- lažno obećanje ili stvarnost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar