Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Neposredno nakon što je list "Nova" otkrio da je predmet u postupku, koji se već pet godina vodi protiv Srpske napredne stranke (SNS) zbog sumnje u pranje novca i nelegalno finansiranje izborne kampanje, označen sa “strogo poverljivo”, Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu skinulo je pomenutu oznaku. VJT je, takođe, donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka povodom izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije od 13. marta 2017. godine, sačinjenim povodom kontrole izveštaja političkih stranaka u vezi sa izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije. Odluka da nema osnova za pokretanje postupka doneta je u martu ove godine.

Nakon kontrole izveštaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je izveštaj Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnji da su SNS, SPS i URS prali novac. Te partije su se sumnjičile da su svoje kampanje finansirale nelegalno, odnosno da su lažnim donatorima, među kojima su bili i korisnici socijalne pomoći, prikrili prave finansijere.

Godinama je taj slučaj, kako su govorili, bio u “fazi provere” i u predistražnom postupku, a godinama se Tužilaštvo pred javnošću “vadilo” i na MUP, navodeći da ne odgovara na njihove urgencije i zahteve da prikupi dodatne dokaze. Zbog toga je portal Nova pre nekoliko dana zatražio odgovore od tužilaštva. Javnost je tada prvi put saznala da je na predmet stavljena oznaka „strogo poverljivo“. A reakcija reakcija VJT došla je tačno na dan kada je tekst objavljen.

Pročitajte još:

„Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu donelo je odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za ma koje kivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a povodom izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije od 13. marta 2017. godine sačinjenim povodom kontrole izveštaja političkih stranaka u vezi sa izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije. U pitanju su bili izveštaji o troškovima izborne kampanje 2014. godine koje su 24. aprila 2014. godine Agenciji podnele Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije. Takođe, ovaj predmet je od formiranja u VJT 2017. godine nosio oznaku strogo poverljivo, a danas je po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu, oznaka strogo poverljivo skinuta sa odluke, radi tačnog i potpunog informisanja javnosti“, navode iz tužilaštva i dodaju:

„Zbog toga ukazujemo da je u postupku pred ovim tužilaštvom utvrđeno da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u vezi sa finansiranjem političkih aktivnosti povodom izbora za narodne poslanike 2014. godine jer je utvrđeno da 135 lica koja su uplatila po 40.000 dinara na ime donacija SNS, nisu korisnici socijalne pomoći. Čak i kada su neka od lica bila korisnici socijalne pomoći oni to nisu bili u vreme kada je novac dat kao donacija. U nekoliko slučajeva lica koja su radila u javnim ustanovama ili lokalnim samoupravama davala su u kovertama novac članovima stranke da ga uplate na račun stranke i tu bi se moglo govoriti o kršenju Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, ali je u konkretnom slučaju nastupila apsolutna zastarelost i krivičnog gonjenja i zastarelost za pokretanje prekršajnog postupka“, navodi se u saopštenju VJT.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oni dalje ističu:

„Takođe, nema ni elemenata krivičnog dela Pranje novca iz člana 231 KZ (koji se primenjivao do 28. februara 2018. godine) jer je bitan uslov bio da se imovina prenosila ili vršila konverzija sa znanjem da ta imovina potiče od krivičnog dela ili da je postojala namera da se prikrije ili lažno prikaže nezakonito poreklo imovine…, a što bi, prema stavu sudske prakse, značilo da bi za postojanje ovog krivičnog dela bila potrebna pravosnažna sudska presuda za tzv. predikatno krivično delo, a te presude u konkretnom slučaju nema. O odluci Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koja je doneta 10. marta 2022. godine obaveštena je Agencija za borbu protiv korupcije, kao i Uprava za sprečavanje pranja novca“, navode oni.

BONUS VIDEO: Čupić o ponovljenim izborima u Beogradu, Formiranjem saveta za opoziciju prevazići nesuglasice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare