Opština Novi Beograd nezakonito je ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

BIRN je objavio i snimak iz vazduha na kom se vidi do koje mere je Šapićev objekat promenio izgled kraja na Bežanijskoj kosi.

Na adresu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 14. juna 2021. godine je stigla krivična prijava protiv novopečenog člana Srpske napredne stranke zbog nelegalne izgradnje vile u naselju Bežanijska kosa.

Zbog nelegalne gradnje, protiv Šapića je krivičnu prijavu podneo njegov prvi komšija, Ljubinko Pejović i to zbog toga što je, kako navodi u prijavi, ugrozio kvalitet njegovog stanovanja i drastično umanjio vrednost njegove nekretnine.

U dokumentu se navodi da je Šapićeva vila “deo jedinstvenog stambenog objekta, te da se tu nalazi i stambena jedinica u vlasništvu Pejovića.

“Oba stana se nalaze pod zajedničkim i jedinstvenim krovom, a objekat je podeljen po vertikali. Od početka maja 2021. godine, prijavljeni Aleksandar Šapić izvodi građevinske radove na svom delu objekta, kao i na zajedničkom tavanskom prostoru”, ističe se u prijavi.

Međutim, kako piše BIRN, opština Novi Beograd, iako po više osnova nije mogla da ozakoni Šapićevu nelegalnu gradnju, to je ipak učinila, i na taj način ga ujedno „oprala“ i od krivične prijave koja je nakon ozakonjenja odbačena.

Pročitajte još...

Šapić je početkom 2021. godine kupio kuću na Bežanijskoj kosi površine od 149 kvadrata. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da ta kuća ima površinu od 98 kvadrata, dok je u katastru nepokretnosti navedeno da je njena korisna površina 149 kvadratnih metara.

Prema podacima s tog sajta, ta kuća ima podrum, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, a u katastru piše da ovaj, kao i ostali objekti u neposrednoj blizini, u trenutku gradnje nisu imali građevinsku dozvolu.

BONUS VIDEO: Šapić izmislio novog reditelja „Kjubika“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare