Stručnjaci su već promukli od toga koliko dugo i glasno upozoravaju da će izgradnja gondole na Kalemegdanu upropastiti kulturnu istorijsku baštinu, sve ono što predstavlja beogradska tvrđava. Oglasio se i Savet za borbu protiv korupcije koji je ocenio da su u "izveštaju o izgradnji kabinske žičare na trasi Kalemegdan – park Ušće prekršena brojna pravila i nekoliko zakona i da Vlada Srbije treba da stavi van snage zaključak koji je usvojila sporazum o saradnji na realizaciji projekta". Ipak, aktuelna gradska i državna vlast ne odustaju od ovog projekta, već izdvajaju dodatni novac za njega. U Srbiji je postalo pravilo da vlast ne ferma zakon.

Nakon vapaja koji su od prvog pomena izgradnje gondole na kalemegdanu očajnički upućivali urbanisti, istoričari umetnosti i arhitekte, oglasio se i Savet za borbu protiv korupcije. Oni bez dileme navode da Vlada treba da poništi sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradje gondole između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa Skijalištima Srbije, kao i da gradske opštine Stari grad i Novi Beograd treba da stave van snage Plan detaljne regulacije za gondolu. Treba utvrditi i odgovornost Skijališta za davanje naloga za seču 155 stabala na trasi žičare.

Jedno za drugim, Savet za borbu protiv korupcije niže sve ono što ne valja u vezi sa gondolom na Kalemegdanu, a mnogo je toga i spisak je pogolem. Prekršeni su brojni zakoni, a epilog je opasnost po životnu sredinu.

U izveštaju se ocenjuje da je to još jedan u nizu projekata čija je posledica uništavanje drveća i zelenila. Navodi se da su „brojne povrede pravila postupanja i nepoštovanja zakona“, a da područje na kojem je planirana izgradnja gondole predstavlja istorijski najznačajniji i najvredniji prostor Beograda i njegovih reka kao svedočanstvo društvenog, arhitektonskog, ekonomskog i društvenog razvoja.

Ističe se da nije ispunjen uslov projekta koji se odnosi na očuvanje i zaštitu postojećeg kulturnog nasleđa na Beogradskoj tvrđavi i prirodnog dobra na prostoru parka Kalemgdan i parka Ušće.

Navodi se da pri izdavanju građevinske dozvole nisu bili ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, da je Ministarstvo građevinarstva postupilo suprotno zakonu, jer je donelo građevinsku dozvolu koja se odnosi na katastarsku parcelu na kojoj je nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Dodaje se da je izvođenje radova odobreno bez saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitut spomenika kulture, iako je moglo da naruši svojstva Beogradske tvrđave, kao nepokretnog kulturnog dobra.

Naglašava se da Plan detaljne regulacije nije u skladu sa Planom generalne regulacije, koji izričito zabranjuje izgradnju žičanih sajli za prevoz na područje Tvrđave, i da usled neusklađenosti planskih dokumenata nije poštovan Zakon o planiranju i izgradnji. Dodaje se i da je izgradnja gondole u suprotnosti sa proklamovanim ciljevima Zakona o zaštiti prirode.

Ističe se da bi realizacija projekta mogla trajno narušiti osnovne vrednosti beogradske tvrđave, što bi ugrozilo i sprečilo nominacioni proces na Uneskovu listu svetske baštine u okviru „Granica Rimskog carstva“.

Ono u čemu nisu uspeli njegovi prethodnici, pokušaće da uradi gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić. Reč je o izgradnji gondole na Kalemegdanu, kojoj se oštro protive građani i struka. Uprkos tome, na nedavno održanoj sedni Skupštine grada opredeljena su sredstva za ovu namenu. Predsednica Evropa Nostre Srbija, Irina Subotić, za Novu kaže da je sigurna da će svi koji vole Beograd telima braniti Kalemegdan.

„Telima ćemo braniti Kalemegdan od gondole“

Predsednica Evropa Nostre Srbija, Irina Subotić, za Novu kaže da je sigurna da će svi koji vole Beograd telima braniti Kalemegdan. Ona navodi da su u delu Kalemegdana sa kog se pruža pogled na reku, već posečena stabla i da su počeli radovi.

Aleksandar Šapić, gondola i Irina Subotić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

„To je bio prvi znak da je vlast odlučila da pravi tu gondolu, a Beograđani su odlučili da ona ne bude i prema tome neće je biti. Mi ćemo to braniti telima svojim. To je struka, to su građani, ljubitelji Beograda i Kalemegdana. Biće velikog otpora ako dođe do realizacije. Primetili smo kada je preko noći ovde sasečeno pedesetak stabala. Stajali su i panjevi, pa su i to sklonili. Pokušali su da krenu u radove, ali veliki otpor i ograničenje su ih zaustavili. „, kaže Subotić.

Dodaje da Kalemegdan predstavlja najstariji i najvažniji deo Beograda, ukoliko se izuzmu praistorijska naselje na Karaburmi.

„Zasigurno ima ostataka rimskog življa i drugih koji su bili ovde. Imamo i neviđen pogled na ratno ostrvo i Savu – na ceo Novi Beograd, sa sve zelenilom koje nestaje“, ističe sagovornica Nove.

Pretnju po bezbednost Kalemegdana predstavlja i potencijalna težina koju bi imala konstrukcija gondole.

„Ovo brdo je peščano, pitanje je da li će moći da izdrži svu tu konstrukciju, jer dole su lagumi. Biće promenjen izgled Kalemegdana, a već sada je izmenjen Beogradom na vodi, s obzirom da Meštrovićev Pobednik sada izgleda tako malen u odnosu na ove grdosije“, kaže Subotić i dodaje da se izgradnjom Gondole gubi šansa da zauzemo mensto na Uneskovoj listi.

Više od 600 miliona dinara u gradskom budžetu za gondolu na Kalemegdanu

Pored struke i opozicija u skupštini pokušava da odbrani Kalemegdan od gondole, ipak na nedavnoj sednici Skupštine grada desilo se nešto što deluje obeshrabrujuće. Gradonačelnik Aleksandar Šapič, očigledno ne odustaje i izvršava veliki projekta prvog čoveka države Aleksandra Vučića. Naime, novim rebalansom budžeta gradska vlast će obezbediti dodatna sredstva za izgradnju gondole na Kalemegdanu. U predlogu rebalansa budžeta tokom 2023. godine će za gondolu biti izdvojeno 200 miliona dinara, dok će u 2024. za taj projekat koji uništava kulturnu i istorijsku baštinu biti uloženo 420 miliona dinara.

Kuda će se kretati gondola?

U Skupštini Beograda u oktobru 2018. godine potpisan je sporazum o izgradnji gondole u Beogradu u vrednosti od 15 miliona evra koja će spajati Kalemegdan i park Ušće, a planirano je bilo da bude završena godinu kansije. Ako se bude slušala reč struke i slovo zakona gondole neće biti,ipak, treba imati u vidu da živimo u Srbiji gde poštovanje zakona važi za obične građane, a vlast je toga pošteđena.

Bonus video: „Telima ćemo braniti Kalemegdan od gondole“



Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare