Prazna kancelarija, prekovremeno, prekovremeni rad
Foto: Shutterstock

Podaci o prekovremenim satima koje su zaposleni u upravi Opštine Mladenovac ostvarili od januara do kraja septembra ove godine, pokazuju da je 89 zaposlenih u tom periodu radilo čak 13.000 sati mimo radnog vremena. Predstavnici Opštinskog odbora SSP iz Mladenovca sumnjaju da su ovi podaci fingirani, kako bi se fiktivno isplatila naknada za prekovremene radne sate i na taj oštetio budžet.

Opštinski odbor SSP podneo je Opštini Mladenovac zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći podatke o prekovremenim satima koji su zaposleni ostvarili u periodu od početka januara do kraja septembra ove godine. Kako su naveli do njih su stizale informacije da se određenom broju zaposlenih isplaćuju fiktivni prekovremeni sati i na taj način im se uvećava plata.

“Samo delimični pogled na dostavljene podatke izaziva sumnju da odgovorna lica flagrantno krše Zakon o radu, da se isplaćuje naknada za fiktivne prekovremene radne sate i da se na taj način opštini Mladenovac nanosi šteta”, navela je Sandra Davidović, predsednica Opštinskog odbora SSP.

Primera radi, iz dostavljenih podataka se vidi da je čak 89 zaposlenih za devet meseci ostvarivalo prekovremeni rad, da su zaposleni u navedenom periodu radili 13.000 sati prekovremeno ili u proseku 1.444.44 sati prekovremeno mesečno.

Isti podaci pokazuju, kako navode u SSP, da je 26 zaposlenih svakog meseca u navedenom periodu radilo više od 20 sati prekovremeno, da je 30 zaposlenih radilo više 200 sati mimo radnog vremena, a 21 zaposleni više od 100 sati prekovremeno.

“Zakonom o radu su jasno propisani uslovi u kojima je zaposleni dužan da radi prekovremeno – u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran. Iz citirane odredbe Zakona jasno se može zaključiti da je prekovremeni rad izuzetak a ne pravilo, kao što se i iz podataka koji su nam dostavljeni od Opštine Mladenovac jasno može videti da je prekovremeni rad u Opštini Mladenovac pravilo”, ističe Davidović.

Ona je navela da Opštinski odbor SSP u Mladenovcu “opravdano sumnja da se u ovom slučaju radi o fiktivnom prekovremenom radu za koji u Upravi gradske opštine Mladenovac ne postoji realna potreba, već da se na ovaj način, nezakonito, povećavaju plate poslušnih, kadrova Srpske napredne stranke, ili kupuje ćutanje nezadovoljnih zaposlenih”.

BONUS VIDEO Sve teži život za demokratiju u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar