Dodela stanova za snage bezbednosti vojsku i policiju
Aleksandar Vulin Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović rekao je da je "začuđujuća i retko u praksi viđena" izjava ministra Aleksandra Vulina da ga je jedna od najvećih obaveštajnih službi na svetu obavestila da su njegovi stavovi neprihvatljivi i da će, ukoliko ih ne promeni, biti učinjeno sve da ne bude član Vlade, kao i da će pokušati da ga kompromituju.

„Izjava Vulina zaslužuje osvrt, prvo da li se taj događaj dogodio, da li je Vulinu ponuđena saradnja. U praksi se obično ne ide na tako visokopozicioniranog državnog službenika, obično se radi o licama koja su privatno i službeno bliska, ne verujem da se to dogodilo, ali da jeste i da ministar Vulin govori istinu, onda bi to alamantno ukazivalo na činjenicu da je bezbednosna kultura u našoj zemlji na takvom nivou da se čak usuđuju da idu na tako visokopozicioniranu osobu“, naveo je Stojanović.

Kaže da je pravi, zreo i kompetentan ministar, pogotovo ministar koji se bavi sektorom bezbednosti, da se taj slučaj desio, morao je da obavesti predstavnike bezbednosnog sistema, bez znanja javnosti.

„Pa bi se izvršila analiza sa kojim ciljem i motivima se nastupa, mozda postoji interesi naše zemlje da se dođe u kontakt sa tom zemljom. Mislim da ovde je ključno pitanje sa kojim ciljem je Vulin izašao u javnost sa ovakvom informacijom – ako je uradio bez znanja predsednika Republike, premijer je odavno beznačajna ličnost“, naveo je Stojanović i dodao:

„Ako je on to učinio bez znanja predsednika, onda Vulin šalje poruku nekome, predsedniku, eto da na njega nasrću obaveštajno-bezbednosni sistemi zemalja, da on raspolaže brojnim saznanjima, da ne želi da bude vrbovan, ali da dobro razmisli oko formiranje nove Vlade i da li ga vidi u toj Vladi. Ako je izašao sa znanjem predsednika Republike onda je to igrokaz.“

„Ako neko ima toliko kompromitujućeg materijala protiv ministra Vulina da može sebi da da luksuz da ide u direktan kontakt i da drsko ponudio saradnju, odnosnu špijunažu sopstvene zemlje, ja to ne znam. Obaveštajno-bezbednosni sistemi su jako iskusni, moćni, ako nije drskost i bezobrazluk, ne bi se usudili da idu direktno na tako visokopozicioniranog službenika, jedino ukoliko nemaju tako kvalitetno kompromitujuće materijale, koje primoravaju Vulina da ne može da odbije ponudu da sarađuje, ali odgovor na to pitanje moraju da daju institucije, pre svega BIA“, ocenjuje Stojanović.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Razlozi zbog kojih Vulin ne može više da bude ministar

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)