Akumulacija Gružanskog jezera iz kog pola Šumadije pije vodu, za ministra Vulina je bila samo vodena pista za čamce na motorni pogon u okviru taktičko pokazne vežbe "Gruža 2022". Ne hajući za ugrožavanje pijaće vode, motorni čamci su kružili jezerom, a takvo, očigledno kršenje zakona, "iz lože" su posmatrali predsednik Vučić i ministar policije. Čini se, da ih ni u jednom trenutku nije doticala ekološka zabrana, kojom su u potencijalnu opasnost doveli preko 250.000 ljudi.

Pohvaljujem vežbu sa „vrlo dobro“ – izjavio je predsednik Aleksandar Vučić, koji je nadgledao motorne čamce u jezeru i time još jednom demonstrirao „dvostruke aršine“, prema kojima zakoni Republike Srbije ne važe isto za sve.

Pripadnici Žandarmerije su u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, u petak 22. jula izveli vežbu ,,Gruža 2022’’i motornim čamcima se „provozali“ po jezeru iz kog ceo Kragujevac i još 40 sela dobija vodu za piće.

U toj vežbi ne bi bilo ništa sporno, da takve aktivnosti nisu zabranjene zakonom.

Da je kojim slučajem, neki ribolovac uhvaćen da vozi motorni čamac, verovatno bi dobio krivičnu prijavu. Međutim, ono što je za ,,obične’’ građane zabranjeno, očigledno nije za državni vrh i vlast. Oni su naočigled javnosti i brojnih kamera, demonstrirali svoju bahatost, ne obazirići se na ugrožavanje javnog interesa građana.

Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Prema Zakonu o vodama Republike Srbije, u članu 88 jasno piše, da je na akumulacijama koje služe za snabdevanje vodom, zabranjeno korišćenje plovnog objekta sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ukoliko ovaj slučaj prođe nekažnjeno, hipotetički gledano, sada bi svaki građanin koji ima motorni čamac, mogao da uradi isto, (a nadamo se da neće) i pozove se na ,,primer mninistra policije’’.

,,Ulje iz motora ne može da se prečisti’’

Motorni čamci Žandarmerije ugrozili su bezbednost akumulacije, a sve uz odobrenje ministra policije, koje je propraćeno ,,oduševljenjem’’ prvog čoveka Srbije.

Predsednik Vučić je u pohvalnim rečima upućenim specijalcima, rekao ‘’čak i ja koji nisam ekspert, video sam zbog čega je bilo teško izvesti vežbu’’ i dodao da su mu ‘’beznbednost i sigurnost na prvom mestu’’.

Foto: TANJUG/ NEBOJSA RAUS

Verovatno nije mislio na bezbednost preko 200 hiljada dece i građana, koji piju vodu iz akumulacije.

Na sreću, vežba je protekla bez akcidentnih situacija, ali zabrane zato i postoje, kako bi otklonile i najmanju mogućnost da dođe do nepredviđenih okolnosti. Da je na vežbi došlo do neke havarije na motoru i ispuštanja ulja i naftnih derivata u vodu, posledice bi bile ,,teške’’, rekao je za naš portal Predrag Simonović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu i naučni savetnik Biološkog instituta ,,Siniša Stanković’’.

„Mineralna ulja koja se koriste za motore, ne mogu tako lako da se prečiste i takve materije ne spadaju u standardni tretman tehnologije prečišćavanja vode za piće. Ukoliko bi došlo do izlivanja na površinu, to ulje bi moralo da se lokalizuje i sakupi i ne bi smelo direktno da ide u postrojenje za tretman vode. Sad je i pitanje, da li mi uopšte imamo opremu za prikupljanje takvih mrlja i da li smo obučeni za tako nešto“, rekao je profesor Simonović.

On je dodao, da mineralna ulja i naftni derivati, ukoliko se ne uklone, ostaju u akumulaciji, što svakako ugrožava vodoizvorište i čitav ekosistem. Komentarišući konkretan slučaj, u kojem su motorni čamci MUP-a Srbije kružili po akumulaciji, profesor Simonović je istakao da ,,zakon takve stvari ne dozvoljava’’, ali da, kako je rekao ,,izgleda taj zakon nije isti za sve’’.

,,Ribočuvari koji se bave tim poslom, od nadležnog ministarstva su dobili imperativ da imaju čamce sa elektromotorima, upravo da ne bi došlo do ispuštanja štetnih supstanci. Ovo je sada na nadležnom preduzeću za vodosnabdevanje da li će podneti prijavu protiv odgovornih u MUP-u, koji su dozvolili čamcima da budu na jezeru. Zakon zabranjuje motore sa unutrašnjim sagorevanjem i za očuvanje akumulacije, najbezbednije je da se takvi čamci ne koriste’’, zaključio je profesor Simonović.

Opozicija osudila ‘’Vulinove čamce’’

Upotrebu motornih čamaca i ugrožavanje snabdevanja Šumadinaca vodom za piće, najoštrije su osudili kragujevački odbori Narodne i stranke „Zajedno“.

Narodni poslasnik ispred stranke ,,Zajedno’’ u budućem sazivu Narodne skupštine, Nikola Nešić, izjavio je da ,,ministra policije i predsednika Srbije ne zanima kvalitet vode koju piju Šumadinci’’, dok se istovremeno, zbog suše i visokih temperatura, građanima preti restrikcijama vode.

„Građani se pozivaju da štede vodu, a državni vrh se bahati na jedinom izvorištu vode za piće“, osudio je Nešić bahatost državnog vrha.

I u gradskom odboru Narodne stranke revoltirani su akcijom MUP-a na vodoizvorištu i navode da je ,,neshvatljivo da neko pravi ovakav propust, na ionako osetljivom ekosistemu, tokom perioda kada preti suša’’.

U toj stranci su naveli i da je u modernoj istoriji Srbije ,,nezapamčeno’’ takvo, ,,svesno ugrožavanje osetljivih sanitarnih uslova’’.

Foto: TANJUG/ NEBOJSA RAUS/ nr

Gružansko jezero je veštačko jezero napravljeno početkom osamdesetih godina prošlog veka na reci Gruža i predstavlja akumulaciju za snabdevanje vodom za piće celog Kragujevca i oko 40 sela u opštinama Šumadije.

Foto: TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Krajem prošle godine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je odluku o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Gruža, koja bi trebalo da bude završena u decembru ove godine, a upravo se odnosi na očuvanje ekosistema.
Izgleda, da se ovi ,,strateški dokumenti’’ minista Momirovića, ne odnose na ,,događaje’’ kojima prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić.

Bonus video: Ministar Vulin maltretira migrante

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare