Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izveštaje Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Državne revizorske institucije za 2019. godinu.

Svaki deseti dinar u javnim nabavkama kod revidiranih subjekata ima neki od propusta u javnim nabavkama navodi se u izveštaju DRI-ja za 2019. godinu.

„Ono što je najveća nepravilnost kod javnih nabvki jeste da su izvršeni rashodi i izdaci bez provedenog postupka javne nabavke, a da pri tom nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama u iznosu od ukupno 306 miliona dinara ili su zaključeni ugovori u kojima je izvršena povreda ili narušavanje načela javnih nabavki“, kaže dr Duško Pejović, direktore državne revizorske institucije.

Pročitajte još:

Zbog povrede prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja rešeno je oko 14.000 predmeta.

„Podnosioci zahteva najteže dolaze do onih informacija koje su u vezi sa budžetskim sredstvima, javnim nabavkama, investicijama i drugim raspolaganjima i evidencijama javnih sredstava i imovine. I broj žalbi u pogledu ovih inforamcija je u 2019. skoro dupliran u odnosu na broj žalbi u 2018. godini“, istakao je Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Najviše pritužbi zaštitniku građana pristizalo je iz imovinsko-ekonomske oblasti.

„Pritužbe građana najvećim delom odnosile su se na povredu prava na zaštitu imovine, pravo na dobijanje odluka u zakonskom roku, kao i pravo na poštovanje najboljih interesa deteta“, kaže Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

„Najveći broj pritužbi je podneto ove godine zbog diskriminacije a osnovu invaliditeta. To je 16 odsto od ukupnog broja pritužbi i godinama se nalazi u vrhu po broju podnetih pritužbi. Žene su i dalje diskriminisane“, navodi Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ranije su izveštaje nezavisnih institucija razmotrili resorni odbori Skupštine Srbije. Redovni godišnji izveštaji usvojeni su posle objedinjene rasprave.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar