Foto: Medija Centar Beograd/Arhiva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da je ta institucija u 2019. godini primila više od 3.200 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povrede svojih prava, kao i da su dominantne pritužbe na kršenje prava u ekonomsko-imovinskoj oblasti, oblasti dobre uprave, socijalnih i kulturnih prava.

„Pritužbe građana se najvećim delom odnose na povredu prava na zaštitu imovine, prava na dobijanje odluka u zakonskom roku, kao i prava na poštovanje najboljih interesa deteta“, rekao je Pašalić obrazlažući izveštaj za 2019. godinu u Skupštini Srbije.

On je naveo da je Odeljenje za hitno postupanje u 2019. godini postupalo u 281 predmetu koje je trebalo bez odlaganja rešavati, a reč je o predmetima kada je postojala pretpostavka da pritužnicima preti opasnost po život ili zdravlje.

Pročitajte još:

Pašalić je istakao da je u 2019. godini institucija Zaštitnika građana posebnu pažnju posvetila pitanjima koja se tiču prava deteta i u toj oblasti su razmotrena 223 predmeta i upućene 43 preporuke organima uprave koji su postupili po njima.

Ombudsman je kazao i da je aktivno učestvovao u rešavanju slučajeva nestalih beba iz porodilišta u Srbiji.

Naveo je da su pored rada na zaštiti žena i dece žrtava nasilja posebnu pažnju posvetili osobama sa invaliditetom i starima, Romima i Romkinjama i pripadnicima LGBT populacije i uputili su brojne preporuke za unapređenje rada organa uprave, kako bi se uklonile prepreke sa kojima se te ranjive grupe i dalje susreću.

Pašalić je rekao da je u 2019. godini institucija Zaštitnika građana uspostavila praksu održavanja redovnih kvartalnih sastanaka sa predstavnicima svih nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Martinović dobacivao ombudsmanu

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Aleksandar Martinović negodovao je zato što je zaštitnik građana Zoran Pašalić, na sednici Skupštine Srbije, detaljno obrazložio izveštaj za 2019. godinu i s mesta mu dobacio „da čita referat kao da smo na Osmom kongresu Saveza komunista“.

Pročitajte i:

„Vidiš da nema poslanika. Sve to ima u materijalu. Ubili smo sednicu“, rekao je Martinović obraćajući se Pašaliću.

Šef poslaničke grupe Stranke pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS Samir Tandir rekao je da bi predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić morao da uputi sve one koji učestviju u radu parlemanta kako da se ponašaju.

„Šta bi se desilo da je ministar finansija ovde od stranice do stranice obrazlagao budžet? Mi bismo i danas raspravljali o budžetu“, rekao je Tandir. On je rekao i da za to nisu odgovorni predstavnici nezavisnih regulatornih tela, već da je Dačić, kao domaćin trebalo da uputi sve koji učestvuju u radu parlamenta kako da se ponašaju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar