Skupština slobodne Srbije: Vučić razorio poljoprivredu

Politika 24. okt. 202013:1135 komentara
Podeli:
Foto: N1

Skupština slobodne Srbije saopštila je danas da smatra da je najavljeno formiranje ministarstva za brigu o selu "vrhunac licemerja" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke zbog toga što su oni "poslednjih osam i po godina sistematski radili na uništenju poljoprivrednika".

Skupština je navela da je Vučićeva vlast ukinula poljoprivrednicima regres za gorivo, da su subvencije u biljnoj proizvodnji „obesmišljene“ smanjenjem sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, a „dramatično je redukovan“ i broj subvencionisanih hektara – sa maksimalno 100 na 20.

Skupština piše da je vlast državnim poljoprivrednim zemljištem raspolagala kao da je „njihova prćija“, favorizujući svoje „igrače“ a ignorišući da to zemljište pripada svim građanima Srbije.

„Najbolji dokaz za tu tvrdnju je tzv. Tenisov zakon, odnosno izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se 30 odsto zemljišta na teritorijama lokalnih samouprava dodeljuje takozvanim investitorima, a u pitanju su hiljade i hiljade hektara koje su obrađivali domaći poljopivrednici“, navodi se u saopštenju.

To što je izmenama Zakona o prodaji poljoprivrednog zemljišta omogućeno stranim investitorima da kupuju poljopivredno zemljište, predstavlja, kako smatra Skupština slobodne Srbije, „još jedan snažan udar na seljake u Srbiji“ jer su za njih u poslednjih osam godina licitacije organizovane kasno, „sa očitom namerom da odustanu od najma državnog zemljišta“.

U tekstu piše da je samo u poslednjih tri godine ugašeno je i iz registra brisano 60.000 poljoprivrednih gazdinstava „čime je izvršena stravična depopulacija sela“ od kojih u nekima više nema ni jednog stanovnika.

Zato je, piše u saopštenju, „jasno da formiranje ministarstva za brigu o selu predstavlja još jedan primer jeftinog političkog marketinga kojim se želi prikazati da vlast navodno brine o selu i seljacima“.

Poljoprivrednici okupljeni u Skupštinu slobodne Srbije su Vučiću poručili da se ne brine o njima: „Jer vaša je briga gora od svih elementarnih nepogoda! Možete nam pomoći jedino ako se sklonite iz politike“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar