Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupština slobodne Srbije (SSS) najoštrije je osudila jučerašnje navode Ministarstva kulture i informisanja kojim se, kako se navodi u saopštenju, suštinski opravdava, a u najmanju ruku relativizuje fašistički čin uništavanja umetničkih dela u zemunskoj Umetničkoj galeriji “Stara kapetanija”.

„U ovom verovatno najsramotnijem saopštenju od kada kada u Srbiji postoji organizovana briga o državi – izjednačavaju se maskirani vandali sa stvaraocima koji su svojim delima iskazali stav o jednom vremenu. Umesto da bespogovorno osudi nasilnike, Ministarstvo je iskoristilo priliku da se obračuna sa političkim i ideološkim protivnicima i zapravo dovede u pitanje Ustavom garantovanu slobodu umetničkog izražavanja“, piše u saopštenju.

Kako dodaju, Skupština slobodne Srbije snažno podržava umetnike i umetničke slobode i sa gnušanjem osuđuje svaki politički nasrtaj na njih.

„Za nas je sloboda umetničkog izražavanja civilizacijsko dostignuće, a svaki napad na nju ima pečat najretrogradnijih ideologija, koje su ovu zemlju i ceo svet u crno zavili nekoliko puta u istoriji. Skupština slobodne Srbije smatra da ovo saopštenje predstavlja još jedan dokaz da je vlast u Srbiji ubedljivo najodgovornija za atmosferu straha i nasilja u društvu i da predstavlja inspiratora zločinačkih akcija poput ove u Staroj kapetaniji“, navode u SSS.

Kako ističu, iako je privođenje grupe maloletnika za koje se sumnja da su uništili izložbu u Zemunu dobra vest, jasno je da policija snosi veliku odgovornost zbog toga što nije sprečila ovaj čin.

„Policijska stanica se, naime, nalazi u neposrednoj blizini galerije, a autori izložbe su prethodno prijavili pretnje koje su dobijali; no, i pored toga, bezbednost ni njima ni posetiocima izložbe nije osigurana. Skupština slobodne Srbije smatra da javnost ne sme biti zadovoljna privođenjem maloletnika i da nadležne institucije moraju saznati ko je bio njihov nalogodavac i organizator. Svi oni moraju biti adekvatno i primerno kažnjeni“, piše u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar