Foto: N1

Skupština slobodne Srbije uputila je danas četiri zahteva vlasti tražeći, između ostalog, poništavanje uredbe Vlade Srbije o prostornom planu, na osnovu koje je izvršena prenamena poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, a koju je platila kompanija Rio Sava.

„Pokrenućemo pitanje ustavnosti procedure u kojoj je Uredba pokrenula dešavanja na terenu bez učešća Narodne skupštine u izglasavanju prostornog plana“, navodi se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Skupština slobodne Srbije traži i moratorijum na svaki novi rudarski projekat sve do donošenja Zakona o odgovornom rudarenju, u kojem će se ta oblast potpuno urediti jasnim i transparentnim procedurama učešća relevantnih ministarstava, uključujući Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ekoloških udruženja, kao i stručne i naučne javnosti.

„Smatramo da se samo na ovaj način mogu potencijalno ostvariti projekti koji ne nose rizik za dugoročni opstanak i prosperitet stanovnistva, narušavanje životne sredine, imovine građana i pomažu društveno-ekonomski prosperitet države Srbije“, navode u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije, kao treće, zahteva otvaranje svih ugovora koje je država potpisala sa kompanijama koje planiraju ili već rade u našoj zemlji, a nanose veliku štetu životnoj sredini i zdravlju građana. Takvi ugovori pripadaju dvema skupinama poslovanja – projekti iskorišćavanja resursa i industrije koje zagađuju životnu sredinu korišćenjem prljavih tehnologija.

Četvrto, od vlasti zahtevaju povlačenje svih policijskih prijava građanima koji su učestvovali u blokadama, budući da su oni koristili svoja Ustavom garantovana prava i nisu bili u prekršaju.

Skupština slobodne Srbije u saopštenju dodaje da se svojim zahtevima pridružuje svim ekološkim organizacijama u daljim aktivnostima, protestima i građanskoj neposlušnosti.

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta, govor pre protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar