Skupština slobodne Srbije: Podrška žrtvama silovanja

Politika 17. Jan. 202116:44
Share:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Supština slobodne Srbije saopštila je da izražava snažnu podršku mladim ženama koje su se odvažile da prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje optužuju poznatog filmskog reditelja, producenta, glumca i pedagoga Miroslava Miku Aleksića.

“Posebnu težinu ima činjenica da je zloupotreba došla sa pozicije pedagoga i autoriteta u kog su žrtve imale poverenje. Posledice seksualnog nasilja su dugotrajne i često nose karakter snažne traumatizacije, naročito onda kada se, kao u ovom slučaju, radi o maloletnim osobama koje su izuzetno ranjive”, navodi se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.

Pročitajte još...

Oni su podržali hrabrost koju su pokazale žrtve jer ih često prati stigmatizacija zbog koje su obeshrabrene da svoje iskustvo podele sa bliskim osobama i da zlostavljanje prijave nadležnim institucijama.

“Apelujemo na javnost da se suzdrži od komentara u kojima se krivica za seksualno zlostavljanje svaljuje na žrtve, čime se doprinosi njihovoj daljoj stigmatizaciji i traumatizaciji, dok se opravdavaju zlostavljači i gradi pojednostavljena slika žene kao objekta koji služi isključivo reprodukciji i muškom užitku”, kaže se u saopštenju.

Skupština slobodne Srbije pozvala je javnost da o žrtvama seksualnog zlostavljanja razmišlja kao o sopstvenim ćerkama, sestrama, majkama i prijateljicama i da pokaže punu empatiju prema njihovom bolnom iskustvu.

“Skupština slobodne Srbije se bori za društvo u kom će žene biti ravnopravne, nezavisne i osnažene; za zaštitu maloletnih lica od bilo kakvog vida.

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h. Pozivi su besplatni.
Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment