Skupština Grada / Foto: Predrag Petrović

Odbornici Skupštine grada Kragujevca, danas su usvojili Deklaraciju o ulozi funkcije upravljanja ljudskim resursima, koja predviđa da na javnim poslovima u lokalnoj samoupravi budu stručni ljudi, koji će svoj posao raditi odgovorno i transparentno. Vladajuća većina je ovaj dokument predstavila kao težnju da se Kragujevac po organizaciji približi modernim evropskim gradovima, dok malobrojna opozicija smatra da je Deklaracija samo "mrtvo slovo na papiru", navodeći da je na snazi "apsolutno partijsko zapošljavanje".

Veroljub Stevanović preležao koronu
Nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, na početku sednice Skupštine grada, obavestio je odbornike, da prethodnoj sednici nije prisustvovao jer je imao koronavirus. On se ujedno zahvalio predsedniku Skupštine Miroslavu Petrašinoviću (SNS) koji ga je tokom bolesti pozvao i interesovao se za njegovo zdravlje.
„To je jedna nova praksa, jedan novi odnos, što mi se čini da je dobro. Mi nismo neprijatelji i ne treba da budemo neprijatelji, mi smo samo politički protivnici koji se u mnogim stvarima ne slažu. Poziv koji sam tokom bolesti dobio od predsednika Skupštine je prava priča i realan pristup životu i radu“, rekao je Stevanović na početku svog obraćanja za skupštinskom govornicom.

U nacrtu Deklaracije o upravljanju ljudskim resursima, navedeno je da je usvajanjem ovog dokumenta, cilj da se u Kragujevcu obezbede uslovi za angažovanje stručnih kadrovq „koji posao obavljaju predano, savesno i profesionalno, koji neguju međusobnu saradnju i imaju potrebu za stalnim ličnim i profesionalnim razvojem“. U dokumetu koji su usvojili odbornici Skupštine grada, navedeno je i da Deklaracija predviđa transparentno popunjavanje radnih mesta, koje će omogućiti angažovanje stručnog i profesionalnog osoblja na osnovu vrednosti i kompetentnosti.

Dok sa jedne strane predstavnici gradske izvršne vlasti hvale usvajanje Deklaracije kao „stvaranje modernog sistema upravljanja ljudskim resursima“, opozicija je bila protiv, uz ocenu da „papir trpi sve“.

Nekadašnji gradonačelnik i opozicioni odbornik Veroljub Stevanović (ZZŠ), rekao je da ta Deklaracija „ne znači ništa“, jer je u Kragujevcu na snazi „apsolutno partijsko zapošljavanje“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„U ovoj Deklaraciji sve lepo piše kako treba da se postupa sa ljudskim resursima, ali, na žalost to nema nikakve veze sa realnim stanjem. Ako bismo samo jedan mikron od ovoga što piše ispoštovali, ne bismo imali stvari koje imamo i koje smo imali godinama unazad. Nemam razloga da ne kažemo istinu, jer je svi znamo. Na Sajmištu smo imali čoveka koji je apsolutno eadekvatan, pa sad pratktično nemamo Sajam, isto je bilo i u Energetici, koju je vodio direktor koji ne zna taj posao“, rekao je Stevanović, dodajući da su njegove kritike dobronamerne.

On je ocenio da opoziciona odbornička grupa Zajedno za Šumadiju ima primedbe na kadrovska rešenja koja predlaže SNS i pozvao ih da u gradu, koji je univerzitetski centar „sigurno mogu da pronađu stručne i adekvatne kadrove“.

„Ovo je moj grad, kao i vaš. Volim ga kao i vi, ali kritikovaćemo sve što ne valja, sa ciljem da popravimo stvari“, poručio je Stevanović.

Predstavnici vladajuće SNS, prilikom usvajanja Deklaracije o upravljanju ljudskim resursima, obrazložili su da je cilj tog dokumenta „primena modernog sistema upravljanja kadrovima koji obavljaju funkcije u lokalnoj samoupravi“. U nacrtu Deklaracije navedeno je i da je Kragujevac potpisnik Memoranduma o razumevanju i saradnji sa Savetom Evrope i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u oblasti primene paketa podrške, koji se realizuje u okviru projekta upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi. Partner na ovom programu, pojašnjeno je u nacrtu, je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), od koje Kragujevac ima veliku podršku.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar