Foto: Predrag Petrović

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu, obelodanio je  podatke revizorskog izveštaja  JKP ’’Šumadija’’, prema kojima je zgrada gradske Tržnice iz 1929.godine, stavljena pod hipoteku, kako bi to preduzeće kod jedne poslovne banke moglo da podigne investicioni kredit od pet miliona evra. U ovoj stranci postavljaju pitanje, ko je iz Gradske uprave odobrio da  zgrada,  koja je zakonom zaštićena kao kulturno i istorijsko dobro, bude garancija za podizanje dugoročnog kredita. 

Resorni odbor za privredu Gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu, kroz analizu  revizorskog izveštaja JKP ’’Šumadija’’, koji je dostupan  na sajtu APR-a,  došao je do saznanja da je  to preduzeće „kao sredstvo obezbeđenja za dugoročni  investicioni kredit, pod hipoteku stavilo prodajni objekat pijace ’Centar’  izgrađen 1929. godine“’.

Ova stranka u saopštenju navodi delove izveštaja u kojem se vidi da je 1.08.2019. godine JKP’’Šumadija’’ zaključila ugovor sa jednom poslovnom bankom o podizanju kredita od pet miliona evra,  sa otplatom u 120 mesečnih rata, tako da prva dospeva 31.07.2021., a poslenja 2029. godine.

Foto: Narodna stranka Kragujevac

Pozivajući se na revizorski izveštaj, Narodna stranka je saopštila da su sredstva od investicionog kredita namenjena za rekonstrukciju Gradske tržnice, uređenje autobuskih stajališta i gradskih grobalja, te da je garancija za otplatu kredita, upravo zgrada koja se rekonstruiše, a koja je kao najstariji objekat zatvorene Tržnice na Balkanu stavljena pod zaštitu države kao kulturno i istorijsko dobro.

’’Hipoteka  na zgradu Tržnice, upisana je u List nepokretnost 20.08.2019.godine, a založna izjava overena je  kod nadležnog organa overe u formi javnobeležničkog zapisa. Pitamo, ko je iz Grada ponudio, a ko  ispred banke prihvatio objekat Gradske tržnice da bude pod hipotekom i ko je radio procenu. Takođe, tražimo i odgovor, na koliko je ovaj objekat   procenjen’’ stoji  u saopštenju stranke.

Kragujevački odbor Narodne stranke najavio je da će od nadležnih tražiti na uvid kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim kreditom, jer  „strahuju da bi u slučaju sa kašnjenjem u otplati, jedan od gradskih simbola i arhitektonski biser grada, mogao da ode na doboš“.

Rekonstrukcija zgrade Tržnice, počela je u maju ove godine, a prema tadašnjim izjavama gradskih zvaničnika, vrednost  investicije procenjena je na oko 300 miliona dinara, a najavljeno je da će radovi trajati  210 radnih dana.   Projektom  je, uz rekonstrukciju same zgrade, predviđena  i izgradnja podzemne garaže za  53 parking mesta.

Međutim, prilikom radova na podzemnom delu objekta, početkom jula, došlo je do obrušavanja bočnog zida, koji  i pored obećanja investitora, da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje,  do danas nije saniran.

Zgrada Gradske tržnice  zauzima centralno mesto u istorijskom kompleksu „Milošev  venac“ u kojem se nalaze najznačajniji objekti izgrađeni u vreme kada je Kragujevac bio prva prestonica moderne srpske države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare