Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Siniša Kovačević, poslanik i potpredsednik Narodne stranke podneo je neopozivu ostavku na mesto člana i predsednika Odbora za kulturu i informisanje.

„Čini mi se da moj intelektualni i moralni plato nije adekvatan poziciji koja se tamo zauzima“, rekao je Kovačević, obraćajući se u Skupštini Srbije.

On je rekao da je odbio da govori o izveštaju REM kao izvestilac Odbora zato što sam suočen sa apsolutnim neslaganjem sa usvojenim izveštajem koji je !nekonzistentan, nedobronameran, netačan i tendenciozan“, kao i da mu nije u nekoliko prethodnih navratanije, preglasavanjem u okviru odbora, bilo omogućeno da govori na teme koje su bile na dnevnom redu odbora.

Taj izveštaj je trebalo da bude sveden na opservaciju, ali je većinom od deset prema šest glasova, uz jedan uzdržan, usvojen.

Naravno da bi on bio usvojen, dodaje Kovačević i da se „u njemu pisalo o uticaju gama zraka na sablasne nevene ili o industrijskom klanju pilića“, niko ne bi zamerio ni na nekoliko afirmativnih rečenica u izveštaju, napokon, to bi se očekivalo jer je zaista trebalo elaborirati šta je u izveštaju dobro i zašto se usvaja.

„Ono što se nije očekivalo i što nije trebalo da se dogodi su salve besmislica i govor mržnje koji je usledio, milion puta ponovljene rečenice o ugroženosti predsednika i njegove familije, odbrana rijaliti programa, kukasti krstovi na zgradi jednog od članova, ko je prvi doneo rijaliti u Srbiju.

Ako u nekom rijalitiju omogućite osmočlanoj porodici da dobije krov nad glavom, onda to nije TV format koji se može napadati niti je to onaj model u kome ćete debljinom hendikepirane ljude vratiti u svet zdravih, a i to su rijalitiji, tako je pitanje ko je prvi doneo rijaliti u Srbiju potpuno irelevantno. „Da ga nije donela ta osoba, doneo bi ga neko drugi“, rekao je Kovačević.

„Čega je sve bilo u izveštaju REM-a? Ničega. Grafikona, šarenih slika i rečenica koje ću sad pokušati da parafraziram“.

On je napomenio i da je na primedbu da se osobe sa čudnim biografijama, u čijim mestima boravka su često upisane Zabela, Sremska Mitrovica i još neki gradovi sa sličnim institutima, odgovoreno je da svako ima pravo na resocijalizaciju i drugu šansu.

Kovačević je upitao zašto bi resocijalizacioni prostor bila bravarska radionica ili pekara? „Logično je da to bude televizija sa nacionalnom frekvencijom“, reako je on.

Kovačević je dodao i da u Izveštaju REM-a nisu pominjani razlozi za genezu i rast nasilja u društvu, nije postojala ni trunka samokritike, ukazivanje na eventualnu moralnu ili političku odgovornost, naprotiv, bio je to izveštaj pun samohvale i samozadovoljstva, adirljiv je, kako dodaje, i način na koji izvestilac brani lik i delo predsednice REM-a, mada „gospođa na tom sastanku odbora nije bila ni prisutna ni napadana“.

Kovačević je upitao zašto sada u skupštini pred poslanicima ne sede članovi REM-a, jer su oni u obavezi da prisustvuju.

On je ukazao da je teško onim društvima u „kojima pogrešno postavljeni ljudi, nesvesni snage i veličine svoje odgovornosti, umesto da služe slobodi, demokratiji, pravdi i istini, odluče da služe jednom čoveku“

Sve ono što ova grupa ljudi treba da kanališe, kontroliše i usmerava da bi društvo išlo u smeru tolerancije, slobodne reči i misli i izostaje, a umesto toga, „žmuri se na jedno ili oba oka, žmuri se na emitovanje primitivizma, pozive na nasilje, stimuliše ga, afirmiše i idealizuje ga“.

„Važnije je ko je pisao neku skarednu poruku, koji psihopata je uvredio osobu na čelu ovog tela, ko ih je tužio ili pogledao popreko“, rekao je Kovačević i dodao bi ih, da su ovde članovi REM-a, pitao koliko su izrekli opomena, kazni, koliko puta su intervenisali da se spase dignitet i medija i njihovih konzumenata.

***

BONUS VIDEO: Nebojša Bakarec optužio Narodnu stranku da je dobro organizovana kriminalna grupa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare