Siniša Kovačević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sedma sednica Odbora za kulturu i informisanje počela je vređanjem „pijanduro jedna“ i „idite da slavite pogrom na Kosovu“, koje je izrekao Nebojša Bakarec nakon što su se predstavnici opozicije i predsedavajući Siniša Kovačević napustili sednicu, jer je promenjen dnevni red.

Na dnevnom redu sedme sednice Odbora za kulturu i informisanje bile su tačke stanje u srpskom novinarstvu, razmatranje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za kulturu (broj 02-398/23 od 28. februara 2023. godine), razmatranje Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi (broj 011-416/23 od 3. marta 2023. godine), koji je podnela Vlada.

Nebojša Bakarec je odmah pre glasanja za dnevni red podneo predlog da se tačka jedna i četiri ne razmatraju jer za njih nema skupštinskog materijala.

„Nema potrebe da pričamo o novinarstvu, ovo nije tribina, da ne bi ove bila pričaonica i pljuvaonica. Kako da raspravljamo o stanju srpskog novinarstva kad nismo dobili materijal ili neki zaključak predsedavajućeg. Tačka razno ne može da proše kao takva, tu može da s eprila svašta“, rekao je Bakarec, a prenosi Danas.

Nakon glasanja, gde je predlog usvojen sa deset glasova za i šest protiv, sednicu je napustio predsedavajući Siniša Kovačević i predstavnici opozicije dok su preostali deset članova nastvaili održavanje sednice sa samo dve tačke dnevnog reda.

„Nije trebala nikakav administrativna priprema o temi novinarstva naših službi jer smo svi novinari u Srbiji pod pritiskom, neki su proteklih dana relocirani i smatrao sam da treba o novinarstvu da raspravljamo jer nema većeg dostignuća od slobode, od slobodne reči i slobodnog mišljenja“, naveo je Sinoša Kovačević.

Odbor za kulturu i informisnaje nastavo je rad a na dnevnom redu je razmatranje Izveštaja o radu Nacionalnog saveta za kulturu (broj 02-398/23 od 28. februara 2023. godine) i razmatranje Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o kulturi (broj 011-416/23 od 3. marta 2023. godine), koji je podnela Vlada.

BONUS VIDEO Kako je opozicija reagovala na brutalne optužbe Nebojše Bakareca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare