Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Aktuelni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju biće novi ambasador Srbije u Vašingtonu, potvrđeno je za Nova.rs iz vrha vlasti.

Još uvek nije poznato kada će Đurić stupiti na ambasadorsko mesto, ali očekuje se da će u narodnom periodu biti završene sve neophodne procedure. Prema pojedinim izvorima, on će se u Vašingtonu naći za dva-tri meseca.

Prethodnom ambasadoru Đerđu Matkoviću istekao je mandat, te je ambasada Srbije u SAD trenutno upražnjena.

Ranije se spekulisalo da će Đurić zameniti lidera SPS Ivicu Dačića na mestu šefa diplomatije, što je bilo podgrejano i njegovim prisustvom sastancima u Vašingtonu, međutim očigledno je iza njegovog susreta sa najvišim američkim zvaničnicima bio drugi motiv.

Od Otpora do SNS

Politička karijera Marka Đurića počela je mnogo pre nego što se pridružio Srpskoj naprednoj stranci po njenom osnivanju. Bio je član pokreta Otpor od 200. godine, a oprobao se i u novinarstvu, uređujući i vodeći omladinski politički tok-šou na Radio Beogradu 202 tokom 2001. i 2002. godine.

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića. Od 2010. član je Glavnog odbora SNS. Tokom 2011. godine pomogao je osnivanje i počeo koordinaciju rada stranačkog tima za spoljnu politiku i evropske integracije.

Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika Republike Srbije za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS. Maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016.

Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim jezikom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare