Foto:N1

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić izjavio je danas, predstavljajući Izveštaj o radu Agencije, da je u 2020. godini pokrenuto 55 postupaka zbog sumnje u postojanje povrede Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, od kojih se 35 postupaka odnosi na izbornu kampanju.

On je, u Skupštini Srbije, rekao da je Agencija kontrolisala 67 izveštaja o troškovima izborne kampanje i 22 godišnja finansijska izveštaja političkih subjekata za 2019. godinu.

„Izrečeno je 28 mera upozorenja, od kojih je sedam mera upozorenja doneto na osnovu prijava podnetih protiv političkih subjekata, pet u vezi sa izbornom kampanjom, a 21 mera upozorenja izrečena je po službenoj dužnosti na osnovu kontrole podnetih izveštaja političkih subjekata“, rekao je Sikimić i dodao da su 2020. održani izbori za poslanike Skupštine Srbije i Vojvodine i odbornike u najvećem broju opština.

Prema njegovim rečima, zbog povrede Zakona o finansiranju političkih aktivnosti Agencija je podnela ukupno 255 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

„Na osnovu pravosnažnih presuda doneto je devet rešenja o gubitku prava na dobijanje sredstava iz javnih izvora namenjenih za finansiranje redovnog rada u narednoj godini”, rekao je Sikimić.

On je kazao da su u toku 2020. godine, u skladu sa Godišnjim planom provere Izveštaja o imovini i prihodima javnih funkcionera i kroz vanredne postupke, provereni izveštaji 262 javna funkcionera.

„Agencija je izrekla 224 mere zbog povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno Zakona o sprečavanju korupcije i podnela 29 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka“, rekao je Sikimić.

Nadležnim tužilaštvima podneto je 13 krivičnih prijava i izveštaja zbog postojanja osnova sumnje da funkcioneri, u nameri da prikriju imovinu, nisu Agenciji dostavili ili su dali lažne podatke o imovini.

On je rekao da je u oblasti sukoba interesa rešeno 875 zahteva javnih funkcionera za davanje saglasnosti, što je 58,23 odsto više nego u 2019. godini.

U 2020. godini završeno je i 1.510 postupaka u vezi sa rešavanjem sukoba interesa, što je 13,11 odsto više nego u prethodnoj godini.

BONUS VIDEO Saša Dragojlo: Nastup poslanice Đurić najavljuje prljavu predizborne kampanju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar